“Helen, wat is dit voor een beest?” hoorde ik JaNee ineens vragen. Dat? Dat is een eekhoorn. “Nee echt niet, dit is niet een eekhoorn, deze lijkt helemaal niet op de onze!” Nee, dat klopt, bij ons in het bos wonen rode eekhoorns en dit is een gestreepte eekhoorn. Dat is óók een eekhoornsoort. “Zijn er meer soorten van eekhoorns, echt waar?” Ja, ’t is net als bij honden, je noemt ze allemaal hond maar ze zijn niet allemaal hetzelfde; er zijn poedels, er zijn labradors, er zijn teckels, er zijn chihuahua’s, er zijn bobtails, en nog veel meer verschillende hondensoorten.

Bij eekhoorns is dat ook; er zijn rode eekhoorns, grijze eekhoorns, grondeekhoorns, een marmot is ook een eekhoorn en een prairiehond ook, weet je nog dat we die in de dierentuin gezien hebben? Dat zijn ook eekhoorns, ze zien er niet allemaal hetzelfde uit maar horen wel allemaal bij de familie ‘eekhoorn’.

“Och echt? En die van ons is de rooie eekhoorn toch? Die met die lange staart, hoe zien de andere er dan uit?” Dus we zijn gaan googlen,

JaNee had een wangzakeekhoorn op schoot, die zijn grijzer dan de rode eekhoorn, zijn ook kleiner en hebben strepen op de rug. Op de foto kun je ook gelijk zien waarom hij wangzakeekhoorn genoemd wordt want deze eekhoorn propt al zijn eten eerst in zijn grote wangen en haalt die wangen later leeg op een plek waar hij zijn voorraadje eten bewaard. Da’s slim want dan heeft ie dus altijd wat te eten. Als hij zijn wangen helemaal vol heeft ziet dat er zo uit:

volle wangen

Grappig hè? “Hij lijkt zo op een hamster, die doen dat toch ook? hun wangen volproppen? en dan rennen ze daarna naar hun holletje en daar stoppen ze dan al het eten uit hun wangen in. Dat heb ik wel eens gezien bij Anna, die heeft een hamster en die heeft ook een huisje in zijn hok maar als ie zulke dikke wangen heeft dan past ie niet meer door het deurtje, daar moet ik altijd om lachen. Dus een wangzakeekhoorn is niet hetzelfde als een hamster?” Nee, een wangzakeekhoorn is een eekhoorn en een hamster is een hamster en die is weer familie van de muizen en de ratten. “Jeetje, dat wist ik allemaal niet hè. Maar hoe zien de andere eekhoorns er dan uit?”

Dus we zijn nog even verder gaan googlen en deze hebben we gevonden

de rode eekhoorn
de grijze eekhoorn

de pallaseekhoorn
de siesel
de gevlekte soeslik

en er is ook nog een vliegende eekhoorn. “Dat geloof ik niet” zei JaNee maar op You Tube vonden we een filmpje wat de vliegende eekhoorn in actie laat zien

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).
I Accept

En dit zijn nog maar een paar eekhoornsoorten, er zijn er nog veel meer