De eerste ansichtkaart is binnen en ik heb JaNee gisteravond ook gesproken natuurlijk. Ze zijn bij het Muiderslot geweest, daar wilde Jip graag naartoe. Hij heeft slot Loevestein al gezien  en vindt kastelen helemaal gaaf. “Die zijn al heel oud” had hij tegen JaNee en Mo gezegd “en daar is heel veel te zien van vroeger, toen hadden ze nog geen auto’s en deden ze alles met een paard en als ze veel hadden dan zat er ook een kar achter het paard, voor de boodschappen. En ze hadden toen ook nog geen douche en geen internet, wel muziek maar dat moesten ze dan zelf maken op instrumenten weet je wel? Ja, en de ridders die woonden ook op het kasteel, die moesten dan vechten als er iemand aankwam die ze niet binnen wilden laten. Een kasteel heeft geen gewone deur hè, die heeft een grote poort en ook een brug die omhoog kan en dan kun je er niet meer in want er is water om een kasteel heen, dat deden ze express toen.”

Nou, dat hadden JaNee en Mo wel interessant gevonden allebei dus die wilden wel met Jip mee naar het Muiderslot om met eigen ogen te bekijken hoe het vroeger allemaal ging in het kasteel. Ze hadden ontdekt dat ze vroeger ook geen stroom hadden, dus ja dan heb je ook niet zoveel aan een computer hè, die doet het dan niet en ze hadden ook geen licht, geen lampen dan, nee, ze deden vroeger gewoon kaarsen aan en gingen vroeg naar bed, dat moest ook wel want het was koud in het kasteel, deze had heeeeeeeeele dikke muren zei JaNee en als ze het dan een beetje warm wilden krijgen dan moesten ze hout verbranden, net zo als in de open haard weet je wel? En wassen deden ze in een teil, dan moesten ze eerst water uit de put halen en dan konden ze wassen, vieze kleren wasten ze ook in een teil want ze hadden ook nog geen wasmachine toen. Ze hadden de Ridderroute gedaan en waren in de torens geweest en hadden ook een valk mogen vasthouden en waren zelf ridder geworden en hadden in de tuin rondgelopen. “Wist jij dat er een heleboel planten zijn die je gewoon kunt eten?” vroeg JaNee me “ja, dat is zo hè, echt een heleboel en die groeien allemaal op het kasteel want vroeger waren er nog geen supermarkten hè, nee, toen moesten ze alles zelf verbouwen en daarom hebben ze een grote tuin want ze hadden natuurlijk geen zin om elke dag wortels te eten, nee, ze wilden ook wel eens wat anders en dan heb je een grote tuin nodig en die hebben we dus ook gezien. Het was heel leuk joh, ja, echt heel leuk, ik wist niet dat een kasteel zo leuk zou zijn maar Jip had gelijk en het was een goed idee van Jip om naar een kasteel te gaan.”

“Was het niet te warm gisteren?” vroeg ik want het was natuurlijk wel een loeiwarme dag maar daar hadden ze weinig last van gehad want in het kasteel was het natuurlijk een stuk kouder dus dat kwam goed uit. “En is het allemaal gelukt met de auto, is er niks gebeurd wat je toch een beetje eng vond, ben je niet verdwaald, hebben jullie goed geslapen en……?” Meer vragen wilde JaNee niet horen want het was allemaal oppietoppie goed gegaan, de weg was wel een beetje lastig geweest maar ze waren bij opa Job langsgegaan en die had ze een tovertomtom gegeven. “Een tovertomtom?” Ja, met een tovertomtom hoefde je alleen maar te zeggen waar je naartoe wilde en dan werd je er naartoe gereden, heel makkelijk, tovertomtom weet de weg en Jip en Mo kijken wel op de kaart maar dat is eigenlijk voor de nep. Oké, dat klinkt als een goede oplossing dus jullie willen nog niet naar huis?

Nee, dat zeker niet, ze hadden het nog veel te veel naar hun zin en ik had gezegd 3 dagen dus dan konden ze nog 2 dagen rondkarren toch? Ja, dat klopt. Waar gaan jullie morgen naartoe wilde ik weten maar dat ging ze niet vertellen, ik zou weer een kaartje krijgen en dit keer mocht Mo kiezen waar tovertomtom naartoe moest rijden. “Wat doen jullie dan onderweg?” wilde ik nog weten. “Zingen!” zei JaNee, ze hadden mijn mp3-speler per ongeluk meegenomen zei ze en daar stonden allemaal leuke liedjes op, iets met ‘on mai wee’ ofzo.

Ik moest even denken en weet nu welk liedje ze bedoelt, deze:

Dat is ook míjn favoriete reisliedje en heel toepasselijk voor hun avontuur nu 🙂

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.