Ik ben bij Sinterklaas geweest gistermiddag, wist je dat? Ja, dat is zo en Sinterklaas die logeert nu in Gouda hè, ja en Gouda dat is van de kaas. Ja, daar hebben ze kaas, een heleboel kaas, daar maken ze ook kaas enzo dus nou Sinterklaas in Gouda is wou ik natuurlijk wel weten hoe dat dan gaat, dat maken van kaas. Ja, want ik had aan Helen gevraagd waar kaas dan van gemaakt werd en die zei dat kaas gemaakt werd van melk. Maar dat kan toch helemaal niet? Melk is toch zacht, dat kan je toch drinken en als het niet in een glas zit dan ben je dat toch zo kwijt, dan loopt het toch weg en kaas blijft toch gewoon liggen dus hoe kan dat dan? Kaas is toch heel hard, daar zit toch zo’n hard ding om, zo’n korst dus hoe kan kaas dan van melk zijn, melk wordt toch helemaal niet hard? En toen zei Helen dat er nog wel wat bij gaat, bij die melk en dat kaas daarom harder is dan melk, dat het net zo is als wij prei-taart maken, ja, een kiesjh, ken je dat? Ja, daar gaat dan ook melk bij en die wordt dan in de taart ook iets heel anders, ja, die loopt daar ook niet uit enzo en zoiets was het bij kaas ook.

Dus ik vroeg aan Sinterklaas of ie wist hoe je kaas maakt, of hij dat wel een keertje gezien had al en hij zei dat hij dat al wel een keertje had gezien maar dat was al heel lang geleden dus dat kon ie zich niet meer goed herinneren. Ja Sinterklaas is oud hè, ja, die is echt al hartstikke oud, al wel 1000 jaar ofzo, ik weet niet precies hoeveel maar dat maakt ook niet uit zegt ie, nee, is niet belangrijk hoe oud hij precies is, hij voelt zich nog jong zegt ie.

Maar Sintje wou het dus ook wel weer een keer zien, dat kaasmaken dus toen hebben we naar een kaasmakerij gezocht, ja, want zo heet dat, de plek waar kaas wordt gemaakt heet een kaasmakerij. En er was er eentje bij ons in de buurt, ja, we zijn niet bij de kaas in Gouda geweest, nee, want iedereen kent Sinterklaas hè en hij vond het fijner om kaas te maken op een plek waar niet zoveel mensen zijn en hij niet steeds handjes moest schudden. Nee, want dan kon hij niet zien hoe je dan kaas maakt dus daarom gingen we naar de kaasboerderij bij ons in de buurt. En nou weten we hoe kaas gemaakt wordt, ja, nou weten we het. Wil jij het ook zien?

Nou kijk maar, dit hebben wij gezien:

Wist jij dat kaas maken zo ging?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.