“Kan best toch?” hoorde ik Mo aan JaNee vragen en dat maakte me nieuwsgierig want wát kan best?

“Nou wij zijn aan het spelen hè, met de verkleedkleren en we vroegen ons af of het altijd zo moet dat een meisje een jurk aan doet en een jongetje niet. Een jongetje kan toch ook best een keertje een jurk aan, als ie daar zin in heb ofzo?”

Maar Mo heeft toch helemaal geen jurk aan nu?

“Nee Mo heb het clownspak aan, dat is niet een jurk maar hij wou wel de pruik met de lange staarten, die van Pipi weet je wel en dat kan toch best bij een jongen?”

Ja, waarom niet, ik vind het wel leuk!

“Ja, ikke ook en daar hadden we het dus over, of er dingen zijn die alleen maar bij meisjes kunnen en dingen die alleen maar bij jongens kunnen want meisjes hebben wel een jurk aan maar ook een broek en jongens hebben eigenlijk nooit een jurk aan, da’s flauw toch eigenlijk? Ja, dat je altijd een broek aan moet, ook als je zin heb in een jurk? Want er zijn hele mooie jurken hè en Mo zei dat ie ook wel een keertje een prinses wil zijn en dat kan toch gewoon?”

Ja hoor, dat kan best maar het is wel handig om dat dan met de carnaval te doen want met de carnaval vindt niemand het raar dat je een jurk aan doet als je een jongetje bent en als de carnaval voorbij is dan vinden mensen dat vaak weer wel raar.

“Ja maar dat is toch eigenlijk heel raar? Want als een meisje een broek aan doet dan is dat niet raar, ook als het geen carnaval is, een broek is heel gewoon voor een meisje maar een jurk is niet gewoon voor een jongetje. Mo zei dat ie wel eens een jurk had aangedaan naar school en dat iedereen toen om hem moest lachen, dat iedereen zei dat dat niet kan als je een jongetje bent, alleen als je in de poppenhoek gaat spelen en dan moeder wil zijn ofzo, dan mag je wel een jurk aan doen.”

Ja, dat is waar, in de poppenhoek doet niemand er moeilijk over maar als je als jongen de hele dag een jurk aan zou willen dan moeten mensen vaak om je lachen, da’s niet helemaal eerlijk hè?

“Met de carnaval wil Mo lange staarten zegt ie, gewoon omdat het dan wel kan hè, groot gelijk heb ie hè? En ik ben vandaag een eekhoorn maar ik vind de rooie neus ook leuk dus die doe ik er gewoon bij, kan best toch? Ik kan toch gewoon een eekhoorn zijn met een rooie neus, eentje die verkouden is ofzo? Of eentje die gewoon geboren is met een grote rooie neus, een eekhoorn kan toch ook zin hebben om een keertje clown te zijn, die hoeven toch ook niet altijd alleen maar eekhoorn te zijn toch? Dat kan best hè?”

Ik vind ook dat het best kan want wat is er nou leuker om je helemaal uit te dossen en daar je eigen verhaal bij te verzinnen, wie zegt of iets wel of niet kan, wij kunnen nog wel meer bedenken wat best kan of niet JaNee?

  • “Een prinses met indianenstrepen op de wangen kan want een prinses kan ook best een keertje indiaan willen zijn”
  • “Een boef met een politiepet kan want een boef kan ook best een keertje iemand in de gevangenis willen gooien”
  • “Een hond met een pruik kan ook best want een hond wil ook wel een keertje ander haar”
  • “Een boer met een glitterjas kan ook best want een boer wil ook wel een keertje gek doen of naar een feestje”
  • “Een sjieke mevrouw wil ook wel een keertje een heksenhoed op en hekserig doen”
  • “Een politieman wil ook wel een keertje de Pipo uithangen”
  • “Een aardbei wil ook wel een keertje een banaan zijn”

Wij snappen dat wel, jij ook?