Moet je kijken…..ik heb nog veel meer gevonden van de herfst. Ja, ik had al paddestoelen gevonden en ook blaadjes met kleurtjes en nou heb ik ook dit nog gevonden, ja, ik heb ook eikeltjes en beukenootjes en kastanjes gevonden bij ons in het bos.

Ja, eikeltjes dat zijn deze, hier hangen ze nog aan de boom en zijn ze helemaal groen nog, hier zijn ze er al afgevallen:

Ja, dan liggen ze op de grond en dat zijn er dan een heleboel. Eikeltjes hebben ook een soort muts, zie je dat? Daar zitten ze in en die muts zit dan weer vast aan de boom en als het dan gaat waaien dan kan het eikeltje uit de muts waaien, ja, en soms heeft de muts geen zin om het eikeltje los te laten en die blijft dan aan het eikeltje plakken. Zo gaat dat met eikeltjes. Maar waarom zijn het er zo veel hè, wat heb je nou aan eikeltjes? Ja, je kan er wel fijn mee knutselen maar groeien ze aan de bomen omdat jij en ik graag met eikeltjes willen knutselen denk je? Helen zegt van niet, nee, die zegt dat eikeltjes aan de boom groeien omdat dat eigenlijk de zaadjes van de boom zijn, ja, bomen hebben ook zaadjes dus en daar kunnen dan weer nieuwe bomen uit groeien. Maar er komen niet zoveel nieuwe bomen omdat er ook veel beesten zijn die eikeltjes lekker vinden, ja, eekhoorntjes en egeltjes bijvoorbeeld, die eten eikeltjes zegt Helen.

En ik vond ook beukenootjes, dat zijn deze:

Ja, dit zijn beukenootjes en die groeien aan de beukeboom.

Eikeltjes hebben een soort van een muts waar ze in zitten en beukenootjes die hebben geen muts, nee, die zitten verstopt in dat bruine ding met die prikkels. Ja, die groeien daar in en als ze dan helemaal klaar zijn en uitgegroeid dan duwen ze dat bruine ding open en dan komen de beukenootjes er uit vallen, ja, d’r zitten er meer in één zo’n holletje, da’s wel zo gezellig hè. En met die dopjes van de beukenootjes kun je ook weer leuk knutselen hè, ja, daar kun je kaboutermutsjes van maken, ja, of aan mekaar plakken tot je een hele grote toren hebt enzo. Ja dat kan en de nootjes dat zijn dan weer de zaadjes van de beukeboom en daar komen dus weer nieuwe bomen uit als ze niet worden opgegeten door de beesten in ieder geval. Ja, want de beesten vinden beukenootjes ook lekker hè.

En weet je wat ik ook nog heb gevonden? Tamme kastanjes! Ja, dat zijn niet die grote maar die kleine die in zo’n bolletje met héél veel scherpe stekels zitten, deze:

Dit is een kastanje, een tamme.

Ja, en die boom heet de tamme kastanje boom, ja, en dat is een andere boom dan die van die grote kastanje, die boom heet de paardekastanjeboom maar die heb ik nog niet gevonden. Nee, ik heb alleen de tamme kastanje boom gevonden en die heeft dus van die bolletjes met heel veel prikkels er aan en daar groeien dan de tamme kastanjes in, ja, en als die groot genoeg zijn dan gaat het bolletje open en dan kun je de tamme kastanjes zien. Mooi hè, dat dat kan?

Maar dat heb ik dus allemaal gevonden in ons bos, veel hè?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.