Weet je wat ze vaak aan mij vragen? Hoe het komt dat ik over zoveel kan babbelen, ja, dat ik altijd wel wat te vertellen heb, of te vragen, ja want dat heb ik wel hè. Nou zal ik je zeggen hoe dat komt? Dat komt omdat ik zoveel kijk, ik kijk altijd om me heen hè, ja en dan zie ik vanalles. Zie ik dat het regent, dat de blaadjes aan de boom steeds groter worden, dat de Vlaamse gaai wegvliegt met een pinda in zijn bek, dat mijn lievelingsboek nog op de stoel ligt, dat mijn vriendje moe kijkt, dat mijn vriendinnetje naar de kapper is geweest, dat Lisa schoenen aan heeft die ik nog niet heb gezien, die zijn vast nieuw dat moet ik haar even vragen, zie ik dat de postbode aan komt fietsen met brieven in zijn hand, dat het plantje op ons kantoor met zijn blaadjes op de tafel hangt, die moeten we even water geven, dat er een auto aankomt die ik niet ken, ik zie buurman Frank, daar zwaai ik even naar, hij zwaait terug naar mij, ik zie dat mijn stiften er nog liggen, dat er zand op Helen’s schoenen zit, die is vast in het bos geweest, ik zie dat Sjuul kwispelt, die is vast blij, ik zie het lampje op de telefoon dat knippert en een boek liggen wat ik nog niet ken, ik zie een spinnetje lopen langs het raam, die heeft een web gemaakt in het hoekje buiten, ik zie een waterkip zwemmen en ook een zwaan, ik zie dat Mark zit te lachen, heel hard, zo hard dat hij er helemaal van beweegt, ik zie mijn koffer staan, die is terug van de vrije dagen en die staat open, ik zie mijn bloem liggen onder de tafel, die was ik al kwijt, ik zie dat Mo en Mees samen op de stoel zitten met Mo zijn knuffel, dat is een gele eend, ik zie dat er draadjes op de vloer zijn gevallen, ik weet niet waar die van zijn, ik zie zo’n houten ding waar je mee meten kan, zo’n soort plankje, ja, dat zie ik allemaal en dan heb ik nog helemaal niet zo lang om me heen gekeken. Als ik langer om me heen kijk dan zie ik nog veel meer, echt waar.

Ja, als ik langer kijk dan zie ik ook dat er een meneer uit een auto stapt, een rooie auto en dat er een mevrouw bij de weg staat met zo’n bord, zo’n mevrouw die je helpt met oversteken, met zo’n oranje jas en een bord met rood en groen, en dan zie ik ook een hond langskomen, een kleine hond met wit en bruin en heel veel haar, en een mevrouw met een blauwe jas die heel boos kijkt en een meneer met een koffer op wieltjes, die zijn er hè, koffers op wieltjes, da’s makkelijk dan hoef je niet te sjouwen. Ik zie ook een mevrouw met een paraplu die het niet meer goed doet en een jongetje met groene laarzen die in de plassen stampt en een meisje met een roze tas op haar rug. En ik zie ook dat de postbode weer gaat fietsen, daar zwaai ik nog een keertje naar, had ik al gedaan maar ik zwaai gewoon nog een keer en ik zie dat hij moet stoppen voor een vrachtwagen, zo’n hele lange en ik zie dat de takken van de bomen heen en weer gaan, da’s van de wind en ik zie dat de boer er aan komt met zijn trekker en die doet het hek open van het weiland en ik zie dat de koeien naar hem toe gaan rennen. Ik zie bruine koeien, en bruin met witte koeien, en wit met zwarte koeien en kleine koeien, baby-koeien, die heten kalfjes geloof ik, weet ik niet zeker, moet ik zometeen even aan Helen vragen als ik klaar ben met kijken.

En als ik nóg langer kijk dan zie ik dat er geen regen meer is, dat de wolken een beetje aan de kant gaan en er weer een beetje blauw te zien is, zie ik dat er een hele lange trein langs komt, echt een hele lange, zo eentje waar geen mensen in zitten maar allemaal van die grote…..weet ik niet hoe dat heet…..maar ze lijken op dozen, allemaal van die hele grote dozen op staan, wel 100 denk ik achter elkaar, ik zie blauwe, en bruine, nog een bruine, een wittige, niet helemaal wit en een gele zie ik ook, en nog meer blauwe en een rooie en dan weer heel veel bruine, en er staan allemaal letters op, die kwamen allemaal langs en nu is de trein voorbij. Ik zie ook een andere trein, zo’n gele met blauw, die waar wel mensen in zitten, die zie ik ook, die komen langs waar de koeien lopen en waar ik ze bijna niet meer kan zien, daar komt de trein langs en ik zie buurman Frank aan de overkant bij het raam, die is aan het bellen denk ik want ik zie hem praten maar er is verder niemand te zien dus dat is de telefoon dan denk ik, ik zwaai weer naar buurman Frank en ik zie Helen heel druk typen op de computer, die moet alles opschrijven wat ik zie hè en ook net zo snel als ik het zie want anders heb ik alweer wat anders gezien. Ja, wat zie ik veel hè?

Ik vind het ook leuk om te kijken hè, alleen maar te kijken en verder niks, ja, dat doe ik elke dag wel een keertje, even niet praten maar alleen maar kijken want dan heb ik daarna weer heel veel om over te praten, over wat ik gezien heb. Ken je dat? Wat heb jij allemaal gezien?