Moet je kijken…..ik heb klei gekregen, ja, klei waar ik zelf mee kan kleien, ja waar ik zelf dingen mee kan maken. Leuk hè?

Ja, ik wou al heel lang klei maar de meeste klei blijft aan mijn vingers plakken en dan moet ik daarna in de wasmachine, ja, en de wasmachine is niet erg maar dan moet ik daarna weer drie dagen drogen hè en dat vind ik saai dus daarom ging ik steeds niet kleien maar nu heb ik klei die niet aan mijn vingers plakt en waar ik steeds weer andere dingen mee kan maken, dus nu kan ik ook kleien.

Ik moet eerst goed kneden zegt Helen, ja, kneden is knijpen in de klei en dan wordt het zachter, ja, dan kun je er beter dingen van maken dus ik moet het kneden van de klei goed oefenen, ja, goed knijpen dus en ik kan er ook op slaan, ja, met mijn hand en dan wordt de klei plat, ja, als een pannekoek wordt het dan en platte klei is handig ook want daar kun je ook dingen van maken hè, ja, als je een schaaltje wil maken ofzo, dan heb je platte klei nodig, voor de onderkant en voor de zijkanten van het schaaltje want anders kan er niks in hè en bij een schaaltje moet dat wel. Maar ik wil niet een schaaltje maken, nee, ik wil alleen maar oefenen met platte klei maken nog, verder niks.

En als ik een heleboel klei in mijn hand knijp dan kan ik er ook drollen van maken, ja, drollen of worstjes, die zijn rond en lang of rond en kort, bij drollen kan dat ook hè, je hebt korte en lange drollen en om een drol te maken moet ik gaan rollen met de klei over de tafel zegt Helen, rollen en er een beetje op drukken met mijn hand en dan maak ik een drol van klei dus dat doe ik ook, ja, want ik vind drollen wel grappig en wil ook wel drollen van klei gaan maken denk ik. En als ik een stukje klei neem en dan ga rollen over de tafel, niet heen en weer ga rollen maar alle kanten op ga rollen dan krijg ik een balletje. Ja, heb ik net ontdekt. Ik wou een drol maken maar ik rolde fout, ja, niet naar voren en naar achteren maar alle kanten op en toen kreeg ik geen drol maar een balletje. Dat kan ook een drol zijn wel toch? Een keuteltje is toch ook een drol en een keuteltje is toch rond?

Ja, dus ik heb een keuteltje gemaakt en nou wil ik een keutel maken, ja een groot keuteltje, een balletje is dat eigenlijk. Dan moet ik dus mijn hand op de klei leggen en alle kanten op gaan rollen, ja, dan komt er een balletje, maar die komt alleen als ik rol en ook nog een beetje druk, niet te hard want dan wordt de klei plat, maar rollen en een beetje duwen op de klei dan komt er een balletje. Ja, dat heb ik ontdekt, kijk maar dit is mijn balletje

Leuk hè, ik heb nou een balletje gemaakt, ja, en ik wil dat balletje houwen, ja, die vind ik mooi maar nu heb ik alleen maar een bal van klei en een bal van klei dat is nog niet echt iets hè, nee, ik heb nog niet echt een ding gemaakt ofzo en dat wil ik wel. Dus ik ga nog even verder kleien en dan laat ik jou morgen zien wat ik heb gemaakt, goed?