Ik had al gezegd in het filmpje hè dat ik Sinterklaas ken? Ja, is zo, ik ken Sinterklaas, ja en we zijn vrienden geworden. Ja, hele goeie vrienden ook, ik mag zelfs bij hem logeren, als hij in Nederland is maar ook als hij in Spanje is, bij hem thuis, ja, daar mag ik ook logeren. Weet je hoe dat gekomen is? Hij kwam een keertje bij ons langs, ja, als hij in Nederland is heeft ie het soms koud hè en daarom zijn er altijd een paar pieten aan het bellen bij wie hij dan even warme chocomel mag drinken en toen kwam hij dus ook bij ons, Helen had geen chocomel maar wel hele lekkere koffie en dat vond ie ook goed, daar werd ie ook warm van en dan rust hij even uit, dat mag bij ons, ja, Helen helpt Sinterklaas al heel lang dus hij komt altijd wel een keertje en toen was ik er ook en toen had ik heel veel vragen en toen werd het heel gezellig en toen wilde ik nog veel meer vragen maar toen moest ie weg en toen zei hij dat ik de volgende avond maar even bij hem moest komen eten, dan kon ik hem nog meer vragen en zo is het begonnen. Ja, en toen ik daar gegeten had, had ik nog steeds vragen en toen mocht ik nog een keertje terugkomen en nog een keer en nog een keer en toen waren we ineens vrienden, toen vond Sinterklaas het jammer als hij mij een heel jaar niet zou zien dus toen vroeg ie of ik een keertje bij hem in Spanje wilde komen. Nou, dat wilde ik wel natuurlijk, ik was hartstikke nieuwsgierig naar zijn huis natuurlijk en naar wat ie dan in Spanje deed en of ie dan ook zijn rooie jas de hele dag aan zou hebben en of ie dan ook op Amerigo reed, dat is zijn paard hè, die heet Amerigo, ja. Ik wilde dat allemaal wel zien dus nu ga ik elk jaar wel een keertje naar hem toe en daarom weet ik ook heel van Sinterklaas hè, ja, als hij hier is dan bellen we altijd en dan vraagt ie ook vaak of ik hem ergens bij wil helpen, als er een piet ziek is ofzo of gewoon omdat we vrienden zijn.

En nu is hij weer in Nederland en woont ie ergens in een kasteel weer, ik mag niet zeggen waar maar ik ben er al wel geweest. Ja, zaterdagavond ben ik er geweest, even bij hem op bezoek geweest, even samen chocomel gedronken en even samen een spelletje gedaan, want dat vindt ie leuk hè, spelletjes, ja, daar houdt ie van. En dan wil hij ook altijd weten of er nog ondeugende dingen zijn gebeurd, ja, zo noemt hij dat ‘ondeugende dingen’, dat is als je kattekwaad uithaalt, of je eigen zin doet of lekker eigenwijs bent, ja, da’s allemaal ondeugend en iedereen zegt altijd dat Sinterklaas dat niet goed vindt maar dat is niet waar hè, nee, Sinterklaas houdt juist van ondeugend, daar moet ie om lachen, ja, dus dat wil ie ook altijd weten. Ik heb hem verteld van Spillie, dat vond ie wel stoer zei hij, ja, hij wil ook wel dat er een kabouter bij hem komt wonen, en ik heb hem ook verteld van de wereldreis, dat vond hij ook stoer, hij wist het natuurlijk al wel want ik had hem ook kaarten gestuurd van waar we waren maar hij wist niet dat we zo lang weg waren geweest en wil de volgende keer mee in de Porsche, en ik heb hem verteld van ons nieuwe huis maar dat vond ie niet ondeugend, dat vond ie alleen maar leuk en ik heb hem verteld van dat ik was weggelopen toen Helen zo lang niet tijd voor mij had, daar schrok ie wel een beetje van maar toen ik zei dat ik gewoon bij Frank was en dat dat heel erg saai was moest ie heel erg lachen ‘Nou JaNee dat was dan niet heel slim van je hè?’ Nee, was ook niet maar ik was eigenwijs hè….

Het is altijd heel gezellig bij Sinterklaas en ik heb gevraagd of ik jou de foto’s mag laten zien van de laatste keer dat ik bij hem was en dat vindt ie goed. Ik mag ze laten zien maar niet de foto’s waar hij zelf op staat want als ie thuis is ziet ie er heel anders uit, dan kamt ie zijn haren niet altijd netjes en is zijn baard soms helemaal vol met blaadjes van de heg, ja, dat vindt Sinterklaas fijn, de heg knippen en dan blijven er wel eens blaadjes in zijn baard plakken en dat ziet er dan raar uit vindt ie. Ik vind het juist grappig maar als Sint het niet wil dan laat ik die foto’s niet zien natuurlijk want er zijn genoeg andere foto’s over nog die je wel mag zien. Ik heb er een boek van gemaakt.

O ja, Sinterklaas zei ook nog dat jij dat boek ook weer aan anderen mag laten zien, dan leren anderen hem ook beter kennen want er zijn nog steeds veel kinderen die hem een beetje eng vinden hè en dat vindt ie rot, ja en als zij ook zien dat hij eigenlijk heel gewoon is en helemaal niet eng dan hoeven ze ook niet meer bang voor hem te zijn, da’s slim van Sinterklaas hè? Nou, ik ga je nog wel meer vertellen over Sinterklaas en wat we allemaal samen doen, maar nu wil je eerst naar de foto’s kijken of niet?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.