“Doeg, ik ga heel veel plezier hebben bij oma Janna, dus doeg, houwdoe en tot zondag!” riep JaNee me na toen ik haar vanmiddag naar oma Janna bracht. Ik moet naar een beurs en JaNee kan niet mee, haar alleen thuis laten vind ik ook weer zo wat en oma Janna bood spontaan aan dat JaNee bij haar kon logeren, dat ze het leuk vond om een paar dagen met JaNee op te trekken dus als JaNee wilde was ze welkom.

Ik wist niet of ze het zou doen, JaNee heeft wel vaker pogingen gedaan om te logeren maar tot nu toe ging dat nooit helemaal volgens plan. Dat wil zeggen, ze ging er vol goede moed naar toe maar vond het vaak op de eerste avond al eng en wilde dan toch liever thuis slapen. Dit keer had ze er een poos over gedaan om haar koffertje in te pakken want het paste er niet allemaal in en ja, wat neem je dan mee? Het knuffelkonijn moest natuurlijk mee, de kleurpotloden, het bloemetjesboek (want oma Janna had misschien nog wel andere bloemetjes die er nog niet in staan), de pyjama moest mee, de badjas, de pantoffels, de broodtrommel (hoezo de broodtrommel? Bij oma Janna heb je toch geen broodtrommel nodig? Maar JaNee vond dat ze die nodig had), een pakje thee (zulke lekkere had oma Janna vast nog nooit geproefd), een paar muziekinstrumenten, een pruik (misschien kreeg ze wel zin om zich te verkleden en op te treden voor oma Janna), de letterkist (kan oma Janna zien hoeveel woordjes ik al kan), de verrekijker (misschien gaan we wel een stuk wandelen en dan wil ik vogels bekijken), haar laarzen (misschien wordt het wel slecht weer), haar hardrenschoenen (misschien gaan we wel hardrennen), een foto van mij (voor als ik jou ga missen), een telefoon (ik denk dat ik jou wel wil bellen), haar deken (anders slaap ik misschien niet goed), haar bedlampje (anders ben ik misschien wel bang als ik wakker word), haar schatkist (misschien vind ik wel nieuwe schatten), haar schep (misschien heeft oma Janna ook wel geel zand wat geschept kan worden), haar koksmuts (misschien gaan we wel weer koekjes bakken), haar cdspeler (dan kan ik ook naar muziek luisteren), haar boek (voor als ik me verveel), nog een boek (dat wil ik nog een keer lezen), een appel (vind ik lekker), haar visnetje (voor als ik zin heb om in de sloot bij oma naar kikkervisjes te zoeken) en haar kwartetspel (oma Janna speelt ook graag spelletjes).

En ja, dat paste natuurlijk niet allemaal in de koffer dus ik heb me er toch even mee bemoeid: die broodtrommel kan er uit, oma heeft borden voor je boterham en als jullie op pad gaan en brood mee willen nemen heeft oma vast een zakje waar dat in past. De badjas blijft hier, oma heeft handdoeken en je kunt ‘s avonds en ‘s ochtends ook best in je pyjama rondlopen, de laarzen en de hardrenschoenen blijven ook hier, oma kan niet goed hardrennen, die krijgt dan zere knieën en laarzen heb je ook niet nodig want oma heeft klompen voor je laten maken weet je nog? De telefoon kan ook wel hier blijven want oma heeft een telefoon en heeft me beloofd dat je me zo vaak mag bellen als je wilt, de schep blijft hier want die heeft oma ook, het visnetje kan hier blijven want er zijn nu geen kikkervisjes in de sloot, de letterkist blijft ook hier want oma heeft een hele mooie doos met letterstempels, je mag 1 muziekinstrument kiezen om mee te nemen en dan blijft er over…..

De knuffel, kleurpotloden, bloemetjesboek, pyjama, pantoffels, pakje thee, één muziekinstrumentje, de pruik, de verrekijker, de foto, haar deken, het bedlampje, de schatkist, koksmuts, cd-speler, boek, nog een boek, een appel en het kwartetspel. Het paste nu in de koffer, op de deken na maar ik vond het wel een goed idee dat ze haar eigen deken mee wilde nemen want dat zou wel eens kunnen helpen bij het slapen dus die zou ik dan dragen. De thee vond ik vooral lief en ik heb er verder niks op tegen dat ze een appel mee wil nemen, ookal heeft oma zowel thee als appels. Bij de cd-speler bleken dan wel weer heel veel cd’s te horen en die cd’s heb ik al een keer voor haar op de mp3-speler gezet dus die heb ik haar meegegeven en de cd-speler + cd’s zijn thuis gebleven.

En toen gingen we op pad, naar oma Janna. JaNee vond het niet eng zei ze, ze had er zin in en wist zeker dat het nu zou lukken met logeren want ze was toch ook lang met vakantie geweest en dat ging toch ook goed? Ja, dat is waar en dat was misschien nog wel veel enger, oma Janna is lief en die ken je goed, toen jullie met vakantie gingen wist je niet wie je tegen zou komen. Ja precies! zei ze en daarom zou het nu lukken en het waren toch maar 4 nachtjes? En ze kon mij toch bellen? Zo vaak als ze wilde? En ook ‘s avonds zodat ik haar door de telefoon kon voorlezen als oma niet zo goed kon voorlezen als ik? En oma had toch Skype? Dan konden we elkaar toch ook zien? Ja, het ging helemaal goed komen.

Ik heb nog wel geprobeerd om uit te leggen dat ik op een beurs sta, dat ik dan de hele dag bezig ben en misschien niet altijd gelijk bereikbaar was, dat er ook een avond is dat ik pas laat terug ben en zij dan misschien al in bed ligt maar JaNee hoorde het niet, die had al bedacht hoe ze het doen zou en dat ik op elk moment gewoon beschikbaar zou zijn, zoals altijd. Ik heb haar beloofd dat ik haar foto’s zal sturen via Skype en terug kom als het echt, echt niet lukt met logeren maar dat ze het wel moet proberen, dat ze me misschien mist maar dat ik echt weer terugkom en dat ik me geen leukere plek om te logeren kan voorstellen als bij oma Janna want die heeft konijntjes, die heeft kippen, die heeft een tuin waar dingen groeien die je op kan eten, en die verzint elke keer weer leuke dingen, dat deed ze al toen ik nog klein was en daar is ze nooit mee opgehouden gelukkig. Ik denk dat JaNee zich geen moment zal vervelen bij oma Janna en dat alles wat er nu in haar koffer zit, onaangeroerd blijft. We zullen zien……

 

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.