De wintertijd laat nog even op zich wachten maar toch is het ‘s avonds al vrij vroeg donker. Ik woon in een buitengebied en ook mijn werkplek bevind zich op een dorpsgrens waardoor ik door de binnenlanden moet. Ik rij nogal eens in het donker dus en kan de keren dat ik me in een week rot schrik van een fietser zonder licht, een jogger met donkere kleding, een wandelaar met een zwarte jas of een hond die ik niet aan heb zien komen, niet op twee handen tellen. Het komt echt vaak voor en, ik geef toe,  ik maak mezelf er ook schuldig aan want ook ik loop vaak met zwarte kleding rond en sta ook niet altijd genoeg stil bij mijn zichtbaarheid in het donker.

Elke keer als ik schrik van iemand die plotseling voor mijn autolichten opdoemt bedenk ik weer hoe belangrijk het eigenlijk is om jezelf zichtbaar te maken. Zowel letterlijk als figuurlijk want door jezelf zichtbaar te maken wordt je gezien en dat kan, zowel letterlijk als figuurlijk, een groot verschil maken voor je gevoel van welzijn. In de figuurlijke zin wordt ‘jezelf zichtbaar maken’ nogal eens ervaren als onveilig, als boven het maaiveld uitsteken, als jezelf in het middelpunt zetten en draait het daarbij om de vraag ‘wil en/of durf ik dat?’ Dat is een onderwerp waar ik in de academy zeker nog op in zal gaan want ook de figuurlijke zichtbaarheid vind ik van groot belang. In de letterlijke zin van ‘jezelf zichtbaar maken’ draait het o.a. (of misschien vooral) om verkeersveiligheid, om opgemerkt worden in het donker. In de letterlijke zin zou je dus kunnen zeggen dat je veiliger bent wanneer je jezelf zichtbaar maakt in het donker. En stiekem weten we dat natuurlijk ook wel, het is geen kwestie van niet willen, het is vaker een kwestie van vergeten of kledingstukken zonder reflectiestrepen die zo geweldig mooi oplichten in het donker mooier vinden.

Dit jaar wilde JaNee ook iets met reflectiestrepen, ze gaat vaak met me mee en producenten van handpoppen leveren geen kledingstukken met reflectiestrepen maar JaNee vindt ze mooi. Die roept altijd dat ze weer een ‘glow in the dark-mannetje’ ziet wanneer er een jogger met wél een boel van die strepen langs komt rennen. Dat wilde ze zelf ook, ze heeft al wel een lampje voor in het donker, zie ook:  een-lampje-voor-het-donker maar van die lichtgevende strepen vond ze veel cooler dus daar moest ik van haar naar op zoek. JaNee wisselt nogal eens van jas, maakt er ook nogal eens eentje vuil en moet ook nog bespeelbaar blijven dus het was even zoeken naar een geschikte oplossing maar ik heb het gevonden.

In plaats van een jas met strepen heeft JaNee een reflecterend vest gekregen wat ze over haar jas aan kan doen, ze hoeft alleen haar hoofd er maar doorheen te doen en dan is ze hartstikke zichtbaar. Héél handig en weet je wat helemaal handig is? Kinderen passen dit vest ook en dat bracht me op het idee om een actie rondom dit vest te bedenken want de zichtbaarheid van kinderen in het verkeer vind ik heel erg belangrijk. En daarom ga ik zo’n mooi geel reflecterend vest meesturen met elke bestelling van €75,- die tijdens onze vakantie (5 – 26 oktober) binnenkomt*, de handpop gaat dus het goede voorbeeld geven en laten zien dat zichtbaarheid in het donker een groot goed is en dat het supercool is om zo’n vest te dragen. JaNee is er in ieder geval hartstikke blij mee en draagt hem zelfs binnen. Als ze naar school gaat dan stopt ze hem in haar tas als je haar jas uittrekt en als ze haar tas niet meeneemt dan propt ze hem in haar jaszak, dat past makkelijk. Ze denkt er zelf aan om hem mee te nemen, ik heb alleen geholpen om te bedenken waar ze haar vest kan bewaren wanneer ze hem niet draagt. Binnenkort is het ook ‘s ochtends donker en dan zal ze hem nog wel vaker gaan dragen denk ik en ik hoop dat ze daarmee veel kinderen in haar omgeving gaat aansteken. Help je mee?

Daarvoor hoef je natuurlijk geen nieuwe pop te kopen (mag wel 🙂 ) want misschien heb je nog wel ergens een reflecterende band of – vest liggen waarmee je kinderen kunt laten zien dat dit echt wonderen verricht voor je zichtbaarheid in het donker en als we nou met zijn allen blijven zeggen dat het er bovendien supercool uitziet dan wordt bewust kiezen voor veiligheid ook nog iets hipper misschien. Ik vind het de moeite van het uitproberen waard, jij ook?

*Workshops en online cursussen zijn uitgesloten van deze actie.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.