Moet je kijken……heb ik gevonden, ja, ’t lag op het trapje en daar wou ik op gaan zitten en toen zag ik het. Ja, maar wat is het hè? Er staat op 5 en een M maar wat is dat dan? Even aan Helen vragen…..

Helen zegt dat dit een centimeter is, ja eentje die op kan rollen, een hele lange. Ze zegt dat ie ook wel rolmaat wordt genoemd maar dat is dus een centimeter, weet je wel? Dat je iets kan meten enzo, net als een liniaal maar dan veel langer enzo en dat ie op kan rollen omdat je anders een heel lang ding hebt en dat kan je nergens opruimen, nee, dat gaat dan dubbel en in de knup enzo. Dus iemand heb bedacht dat als je een centimeter op kan rollen dat ie dan heel klein wordt en dat je dan van een hele lange centimeter een heel klein dingetje maken kan, slim hè? Dat dat bedacht is?

Maar dit is dus zo’n ding, een centimeter en die ligt hier omdat Helen meten moest, ja, die moest meten waar ze een gat moest graven voor mijn vogeltjesbad. Ja, dat staat op pootjes hè, had ik gezegd toch? En die pootjes dat is hout en dat moest ze in de grond graven en er zijn vier pootjes dus ze moest vier gaten maken en die moesten allemaal even ver uit mekaar staan en daar had ze dan de centimeter voor. Ja, dat ze het dan zeker wist enzo.

Dus nou kan ik ook dingen gaan meten hè, ja, kan ik meten hoe lang dit bankje is, en hoe groot de deur eigenlijk is, en hoe groot het gat is waar je dan doorheen lopen moet, en hoe lang de fiets is en hoe groot het vogelhuisje is. En zometeen mag ik helpen om te meten hoe lang onze tuin is, ja moet ik aan één kant gaan staan en de centimeter vasthouden en dan houdt Helen de andere kant van de centimeter vast en die loopt dan weg, dan rolt de centimeter en dan wordt ie langer en als ze dan aan het einde van de tuin is dan weten we hoe lang de tuin is. Ja, dat moet ze weten want er moet nog gras in onze tuin en als je gras gaat kopen dan wil de meneer altijd weten hoe groot de tuin dan is. En dat weten we niet.

“Kun je dan niet gewoon zeggen dat onze tuin best groot is?” vroeg ik toen maar dat kan niet zegt ze, de meneer wil horen hoe groot dan en daarom moeten we meten want anders kopen we teveel gras of te weinig gras en we willen wel genoeg gras natuurlijk. En als we teveel gras hebben dan kunnen mijn plantjes niet groeien en dat wil ik ook niet natuurlijk.

En daarna mag ik met de centimeter spelen, ja, alles opmeten, kijken wat het allergrootste in onze tuin is. En weet je wat Helen ook zei? Die zei dat ik met een centimeter ook kon gaan meten of mijn plantjes groeien, ja, dat kan! Dan moet ik de centimeter naast het plantje houden en dan weet ik hoe groot die is en dan moet ik de centimeter er volgende week weer naast houden en kijken hoe groot het plantje dan is en dan kan ik zien of ie al gegroeid is. Dat is leuk! Dat wil ik wel, ja dus dat ga ik doen!

Maar dan moet ik wel eerst oefenen met de centimeter hè, ja, want dan moet ik wel goed meten hè, dus dat ga ik eerst oefenen en als ik het dan heel goed kan dan ga ik de plantjes meten. Ja en dat ga ik jou dan weer laten zien, hoe ik dat doe, dan kun jij zelf ook plantjes gaan meten.