Zo, daar ben ik weer……het ging heel goed, het logeren bij oma Janna! Eerste nachtje vond ik nog wel een beetje raar want de geluiden bij oma Janna zijn heel anders dan thuis hè, ja, bij oma Janna hoor je andere dingen, daar komt wel eens een auto langs toeteren, hoor je honden blaffen en vallen er eikeltjes op het grind, dat hoor je bij ons thuis allemaal niet. Nee. En bij oma Janna kwam er ook meer licht door de gordijnen heen, daar staat een lantaarnpaal voor het huis, ken je dat? Een lantaarnpaal? Zo’n grote en hoge lamp die langs de weg staat? Ja, zo eentje staat bij oma Janna voor het huis en als het dan donker is dan zie je die lamp nog steeds. Daar moest ik wel even aan wennen maar na de eerste keer slapen ging dat al beter, maar dat kwam misschien ook wel omdat ik heel erg moe was toen.

Ja, want oma Janna en ik zijn naar het museum geweest, in Rotterdam, met de trein. Ja, de trein! Daar was ik wel eens in geweest maar nog nooit zo lang achter elkaar, de meneer van de kaartjes kwam wel twee keer langs om een stempel op het kaartje te zetten, op de terugweg ook, toen was het wel een andere meneer, ik vond de eerste meneer wel aardiger maar die was toen denk ik al naar huis toen wij teruggingen met de trein want we zijn heel lang in het museum geweest.

Ben jij daar wel eens geweest, in het museum? Is leuk hè? Wij gingen naar een museum met kunst, ken je dat? Kunst? Dat zijn schilderijen, en beelden en andere dingen die kunstenaars hebben gemaakt, ja, die maken schilderijen en dat is hun werk! Ja grappig hè, die schilderen de hele dag, of maken beelden en als die heel mooi zijn dan komen die misschien wel in een museum. Ons museum was heel groot en had allemaal hele grote witte kamers en daar stond dan geen bank en een tafel, of stoelen en een televisie, nee, die kamers waren helemaal leeg en daar hingen dan alleen maar schilderijen aan de muur. Dan kon je er dus goed voor gaan staan om die te bekijken, ja, stond er geen bank in de weg enzo. Er waren grote schilderijen en kleine schilderijen, schilderijen met heel veel kleuren, schilderijen met weinig kleuren, schilderijen waar ik helemaal blij van werd, schilderijen die ik een beetje eng vond, schilderijen die ik heel mooi vond en ook schilderijen die ik helemaal niet mooi vond, ja, die waren er allemaal. In een museum mag je niet aan de schilderijen komen hè? Nee, dat mag niet, als je er met je vingers aanzit of er met je neus bijna tegenaan staat dan komt er een meneer of mevrouw naar je toe en die zegt dan dat je een beetje naar achteren moet. Ja, kunst mag je alleen maar bekijken, dat mag je niet aanraken, anders gaat het kapot ofzo en dan kan niemand er meer naar kijken, daar is dat voor.

Er was een kamer waar allemaal schilderijen hingen die ik snapte, ik snapte wat er geschilderd was, ik zag op het schilderij mensen die aan het eten waren, ja, ze aten piepers zei oma Janna en op een ander schilderij zag ik een tafel met allemaal fruit en op weer een andere zag ik een rivier met boten. In een andere kamer hingen allemaal schilderijen die ik heel mooi vond maar die ik niet heel goed snapte, ik zag niet wat de schilder precies had geschilderd, allemaal kleuren door elkaar en met dingen er op die wel een poes konden zijn, of een hond maar misschien was het ook alleen maar een streep met stippen ofzo, dat waren schilderijen waar je ook je eigen verhaal bij kunt verzinnen zei oma Janna dus dat zijn we toen gaan doen. Gingen we zelf bedenken wat de schilder gemaakt had, gingen we mekaar het verhaal van het schilderij vertellen. Dat was eigenlijk leuker dan de schilderijen die we snapten.

Ik wilde nog heel lang in het museum blijven maar toen moesten we weg want het museum ging bijna dicht en toen kreeg ik van oma Janna nog een boek over schilderijen, over kunst, dan konden we thuis nog meer verhalen aan mekaar vertellen, nog meer schilderijen kijken. Is lief hè van oma Janna? Ik heb er vandaag ook weer in gekeken in dat boek, samen met Jip en Mo en ook nog samen met Helen, die vindt dat ook mooi, schilderijen, die is ook wel eens in een museum geweest. Ik heb haar het schilderij laten zien wat ik zo mooi vind en haar gevraagd of het nou een hond of een kat is, zij weet het ook niet zeker maar zij zegt dat je niet alles hoeft te snappen om het toch mooi te vinden. Dat zei oma Janna ook al.

 

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.