Toen ze me vandaag de foto stuurde wist ik dat ze mijn ‘bagage’ gevonden hadden en even later belde JaNee. “Weet je waar we zijn?” Ja, in New York denk ik, volgens mij rijden jullie daar op de brug van New York. “Ja klopt, we zijn in New York, ‘t is groot hier man, veel mensen, allemaal hele hoge gebouwen en heel veel taxi’s en we hebben al heel veel gezien ook want we waren hier gisteravond al en als het donker wordt zijn er heel veel lichtjes, is echt heel mooi! En we hebben ook een tas in de Porsche gevonden die niet van ons is maar wel wel allemaal leuke dingen inzitten, is die van jou?” Ja, die is van mij voor jullie want een leuke reis vraagt om leuke dingen hè en ik dacht dat jullie wel zouden weten wat jullie ermee moeten doen? “O ja, we vinden het heel gaaf, allemaal en kunnen het heel goed gebruiken hè, we hebben vandaag al wat uit de tas gehaald, dachten al dat die van jou was en dat je het niet erg zou vinden en in New York kan dat hè, daar zijn heel veel mensen die zichzelf verkleden, niemand vind het hier ook raar dat we rondrijden. Nee, we rijden niet op de weg, veels te veel taxi’s, de Porsche staat bij het beeld van die mevrouw met de fakkel, die past er op en we zijn met de metro verder gegaan, da’s veel makkelijker en ook leuk. Wist je dat dat grote beeld het ‘vrijheidsbeeld’ heet? Ja, is zo, ze hebben dat beeld heel lang geleden van Frankrijk gekregen, als cadeautje omdat niemand meer de baas over Amerika speelde en ze zelf konden doen wat ze wilde. Dat zei een meneer tegen ons die bij het beeld stond te kijken, ‘t is echt heel hoog en helemaal in de kroon zitten raampjes, daar kan je naar buiten kijken maar dan moet je eerst wel heel ver klimmen.”

“Weet je waarom we hier zijn? New York heeft eerst Nieuw-Amsterdam geheten en dat wist Mo en we wilden kijken of New York dan ook op Amsterdam lijkt, maar dat is niet zo, er is hier wel water maar niet grachten zoals in Amsterdam, nee en de gebouwen zijn veel hoger ook, het lijkt er niet op maar dat komt denk ik omdat het nieuwer is dan Amsterdam, anders zouden ze het niet Nieuw-Amsterdam noemen toch? Vroeger kwamen er dus al veel mensen uit Nederland naar New York hè, met een boot want toen waren er nog geen vliegtuigen en in die boot zaten dan dingen die ze wilden verkopen en als ze terug naar Nederland gingen namen ze dingen mee die ze hier hadden gekocht en die we in Nederland niet hadden, gingen ze dat in Nederland verkopen, slim hè. Ja was een goed plan maar er waren anderen die dat ook een goed plan vonden, die kwamen uit Engeland en die wilden dat ook en toen kregen ze ruzie en toen heeft Engeland gewonnen en toen zijn de Nederlanders weer terug naar huis gegaan, naar Nederland, zoiets heb ik ervan gesnapt tenminste en daarom heet New York nu ook geen Amsterdam meer, snap je?”

Ik wilde weten wat ze allemaal hadden gezien maar het was zo veel geweest en JaNee zei dat ze me even een filmpje zou sturen wat ze had gekregen, dan hoefden ze zelf geen foto’s te maken want ze gingen nu naar het park, even uitrusten voordat ze weer verder gingen, dit is het filmpje:

Indrukwekkend hè, ik ben weer jaloers want ik ben zelf nog nooit in New York geweest….

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.