JaNee slaat een beetje door met haar vogeltjestuin. Ik heb behoorlijk moeten zoeken voordat ik iets gevonden had wat volgens JaNee groot genoeg was voor een vogeltjesbad. Dat bad mocht daarna niet op de grond komen maar moest een beetje hoger want ze zei ‘er lopen hier ook poezen hè en daar zijn de vogeltjes bang voor en als er dan eentje in bad zit en de poes komt er aan dan heb ie misschien niet genoeg tijd om zich af te drogen, het bad moet hoger, dat de poes niet kan zien dat de vogel in bad zit, da’s veel beter toch?’ Ze bedoelde eigenlijk: ‘als het bad hoger staat dan kan ik het beter zien vanuit het raam’,  zoveel poezen lopen er niet in onze tuin want wij hebben een hond en de poezen bij ons in de buurt vinden onze hond helemaal niet leuk dus die kiezen liever een andere tuin om in rond te wandelen. Maar goed, JaNee moest een bad op pootjes dus ze kreeg een bad op pootjes. Ik vond zelf dat ik het best goed gemaakt had, ik had zelfs aan stenen voor in het bad gedacht zodat het nergens te diep zou zijn voor de vogels. Maar JaNee vond stenen alleen niet genoeg, er moesten ook nog kiezels bij en toen er ook kiezels bij lagen keek ze er naar, keek ze er nog een keer naar, en nog een keer en toen zei ze: ‘moeten er geen plantjes in?’

Lieve JaNee, een vogeltjesbad heeft geen plantjes, dat heeft alleen maar water, als je plantjes in het water wilt dan wordt het niet meer een vogeltjesbad maar een vijver. “Ja, ik zeg het omdat ik in jouw plantenboek ook een plaatje heb gezien van een kleine vijver, van eentje die gemaakt is in zo’n bak die we hier ook nog hebben, weet je wel, die eerst regenton was en waar jij nu plantjes in wil doen, je weet wel, die van hout. Ja, ik zag een plaatje en dat was ook zo’n bak en dat was een vijver geworden, is een goed idee hè, zo’n vijver? Die wil ik ook wel en dat kan toch want we hebben al zo’n bak, dan hoeven er alleen nog maar plantjes in en water, zo gedaan toch?”

En toen had ik er wel een beetje genoeg van want hoezo moet ik alles maken, ze kan zelf toch ook wel helpen? Dus we hebben samen gekeken wat er nodig is voor zo’n vijvertje, we hebben samen een lijstje gemaakt, zijn samen naar het tuincentrum gegaan, JaNee mocht de plantjes uitzoeken en ze moet ook helpen om de vijver te maken, dat kan ze best. Ik vind de plannetjes van JaNee echt wel heel leuk maar het kunnen er ook een beetje teveel zijn, zeker als ik ze allemaal moet uitvoeren dus als zij een vijver wil dan moet ze ook helpen, da’s eerlijk toch?

“Ow, maar dat kan ik best hoor” zei JaNee, “dat ga ik jou laten zien”