Je had natuurlijk een verslag van JaNee tijdens Koningsdag verwacht maar dat verslag is er niet, nee, we zijn nergens naartoe geweest met Koningsdag. JaNee wilde niet, ze wou er helemaal niks van weten zelfs en ik snapte er niks want hoeveel jaar viert JaNee nu al Koninginnedag? Heel wat jaartjes inmiddels en dat was altijd een feest waar ze naar uit keek, maar nu dus niet. Toen ik er naar vroeg zei ze ‘nee hoor, ik hoef het niet te vieren nu, we gaan gewoon wat anders doen goed? Ik heb er gewoon niet zoveel zin in, dat kan toch?’ Tja, het kan natuurlijk maar het is zo niet-JaNee.

Het hele weekend is ze een beetje stil geweest en dat is ook niet-JaNee, ze kwam vragen of ze een tent mocht bouwen en dat vond ik goed, daarna zag ik haar een tijdlang niet en toen kwam ze vragen of ze op mijn tablet mocht. “Wat wil je daarmee doen dan?” wilde ik weten en ze zei dat ze foto’s wilde kijken. ‘Gewoon foto’s kijken, dat kan toch?’ zei ze en ja dat kan natuurlijk maar alles bij elkaar vond ik haar toch wat sip maar als ik er naar vroeg dan ‘was er niks’, je kent het vast dat je heel sterk het gevoel hebt dat er WEL iets is maar dat de ander het ontkent als je er naar vraagt, irritant hè?

Gisteravond zat ze weer in haar tent en dat was wat mij betreft toch echt veel te lang want nog nooit eerder heeft JaNee zich een aantal dagen achter elkaar teruggetrokken dus nu wilde ik het ook weten, wat was er aan de hand? Ik ging naar haar toe.

Het duurde even voordat het er uit kwam maar toen snapte ik het ook ineens: JaNee is de afgelopen jaren altijd door onze koningin uitgenodigd om samen Koninginnedag te vieren, JaNee is op Koninginnedag jarig, dat had ze de koningin verteld, die had haar thuis uitgenodigd en sindsdien waren ze vriendjes. Zulke goeie vriendjes dat JaNee elk jaar met haar mee mocht als er Koninginnedag gevierd ging worden, jarig zijn was voor JaNee Koninginnedag en vorig jaar was ze er ook bij geweest toen Willem koning werd, ja, ze hoorde er gewoon bij bij de Koninklijke familie maar nu was er geen Koninginnedag meer en nu was het toch allemaal anders ook want nu was er Koningsdag en Willem had Maxima en Amalia en Alexia en Ariane al, ja, die was niet zo alleen als dat onze koningin was en dat was toch anders. Ja, want de koningin was haar vriendin en had haar altijd op laten halen door een chauffeur (dat doet ze nog steeds trouwens want het einde van haar koningsschap is niet het einde van hun vriendschap) en Willem was ook heel lief hoor maar toch anders, ja, daar deed ze wel spelletjes mee maar niet zo als met de koningin, nee, daar kon ze altijd lekker mee zitten beppen zei ze, ze hadden geheimpjes samen en Willem had ook wel geheimpjes maar met zijn eigen kinderen en niet met JaNee, nee, dat was gewoon anders. Bij Willem had ze meer het gevoel dat ze in de weg zou lopen en Willem had ook geen chauffeur gestuurd, die wilde haar er vast niet bij hebben…… och erm. Ik bedacht dat ik Willem toch even moet bellen hierover want ik weet zeker dat het niet zijn bedoeling is dat JaNee dit denkt en zo voelt.

En dat was nog niet alles…..

JaNee is op 30 april jarig, dat was altijd Koninginnedag maar nu was er geen Koninginnedag meer en dus ook geen verjaardag meer voor haar. “Hoe kom je daar nou bij?” vroeg ik haar “jij bent toch gewoon jarig, je was niet jarig omdat het Koninginnedag was, je was jarig omdat het 30 april was en dan ben jij jarig. Dus als het nu 30 april is dan ben jij jarig, net als vorig jaar alleen is het dan geen Koninginnedag meer. Nee, dit jaar hoef je jouw verjaardag niet te delen met de Koningin, dit jaar is het op 30 april groot feest omdat JIJ jarig bent, ja, en dat gaan we vieren ook, natuurlijk gaan we dat vieren, wat dacht jij dan? Dat we jouw verjaardag zouden vergeten?” Och erm….

En ja, dat had ze dus gedacht. Het was me al wel opgevallen dat ze het ook helemaal niet over een feestje ofzo gehad had maar ik dacht dat ze dat al wel bekokstoofd zou hebben en me daar op het allerlaatste moment van op de hoogte zou stellen, dat gebeurt wel vaker namelijk, JaNee bedenkt wat en vergeet mij ervan op de hoogte te stellen. Maar ze had nu dus echt geen feestje bedacht.

Gelukkig voor haar ben ik het niet vergeten en heb ik wel zo mijn voorbereidingen getroffen om haar morgen een fantastische verjaardag te bezorgen, want natuurlijk gaan we dat vieren! Dus als je dit leest, mag ik je dan wat vragen? Wil je een verjaardagsberichtje achterlaten voor JaNee zodat ze zich morgen heel erg jarig voelt en gaat ontdekken dat het ook zonder Koninginnedag heel fijn is om jarig te zijn? Mijn dank is groot…