“Waar zijn jullie nu?” vroeg ik toen JaNee belde. Ik had net deze foto ontvangen en kon de plek helemaal niet plaatsen, waar waren ze? Herken jij het?

“We zijn in Denemarken” zei JaNee, “in Kopenhagen, we zijn bij het Experimentarium geweest. Dat had Jip gevonden en daar wou hij heen. Da’s leuk joh! Ja, je kan daar proefjes doen, met licht en met zand en met water en zo, je kan daar de hele dag spelen als je wil en dat hebben we dus ook gedaan, ja, Jip was bezig met water, die heb gedaan alsof die de baas was van een brug, dat hij kon zeggen wanneer de brug openging en als de brug dan openging, dan moest er eerst water van de ene naar de andere kant, snap je?”

“En Mo die was aan het spelen bij een bak water, zo’n hele grote bak, je weet wel groter dan dat hij zelf is, en in die bak daar kon je golven maken, golven zoals die ook op zee zijn, en dan kan je dus zien hoe het kan dat de golf een golf wordt, dat was echt gaaf.”

“En ik heb gespeeld met een auto, en die auto die kon ik bewegen door te zeggen wat hij moest doen, ja, als ik wou dat hij de bocht om ging, dan zei ik “ga de bocht om”, en dan ging die de bocht om. Maar dat lukte alleen als er maar één bocht was, want als hij naar twee kanten de bocht om kon dan wist hij natuurlijk niet welke bocht hij dan moest doen, nee, dan moest ik erbij zeggen of die naar links of naar rechts moest. Da’s best moeilijk, ja, je vergeet dan dat je moet blijven praten hè, en toen en toen is mijn auto tegen de muur gebotst, ja, ik vergat om te zeggen dat hij moest remmen.”

“We hebben even op YouTube gezocht naar een filmpje van waar we nu zijn geweest, dan kun je zelf ook zien hoe leuk dat is, kijk waar:”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).

I Accept

“en weet je waar we ook zijn geweest? In Legoland, ja daar is alles van lego gemaakt, echt alles, het lijkt wel een beetje op Madurodam, daar hebben ze ook alles nagebouwd hè? En in Legoland is dat ook zo, ja alleen is in Legoland dus alles van lego, je weet wel die kleine steentjes, waar je vanalles van bouwen kan, die wij ook hebben thuis, met die poppetjes er bij, wij hebben er een boot van. Maar in Legoland is er dus nog veel meer van lego, ja die hebben een heel dorp van gebouwd, een vuurtoren en een brug en een boerderij en een kasteel en een kerktoren, ja in Legoland kunnen ze echt goed bouwen met lego. En dat hebben dus even bekeken, ja, we kwamen er langs en toen zei Mo ineens “moet je kijken, daar is Legoland!” Dat wouwen we wel zien natuurlijk, kijk hier kan je het zelf zien, hier waren wij:”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).

I Accept

“is leuk hè? En daarna zijn we dus naar het Experimentarium gegaan, en nou gaan we naar Zweden, ja, dan gaan we op zoek naar het naar de Vikingen, kijken of die de nog zijn. En als we dat weten, dan hoor je dat natuurlijk.”

Wat wat een leuke plek zeg dat Experimentarium, ik heb even op internet gezocht of we in Nederland ook een plek hebben wat een beetje lijkt op het Experimentarium, en wij hebben het Nemo, dat is in Amsterdam en in het Nemo kun je ook allemaal leuke proefjes doen, kijk maar even op deze website: Nemo museum. Dus als je nog een vrije vakantiedag over hebt kun je daar misschien eens langsgaan.