Ik heb een boel filmpjes voor je vandaag want JaNee, Jip en Mo zijn naar de eilandjes bij Venetië geweest, op zoek naar het glas. De eilandjes heten Murano en Burano en je komt er per boot. Mo vond een meneer die hen met Porsche en al mee wilde nemen dus dat was fijn want nu konden ze op de eilandjes rondrijden. Ik heb het filmpje van wat er allemaal te zien is op Murano als eerste toegevoegd want ookal zijn onze vrienden op zoek naar glas, het eiland zelf is ook echt de moeite waard dus even een paar beelden:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).
I Accept

Je ziet al wel dat er op het eiland overal glas en kunstwerken van glas te vinden zijn maar hoe wordt dat dan gemaakt? Jip vond een filmpje wat laat zien wat zij o.a. gezien hebben:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).

I Accept

Had jij gedacht dat het een schaal zou worden? Ik niet, ik dacht dat het een vaas zou worden omdat hij best rond was maar Jip zei dat alles wat ze maken met een bolletje begint, ja, en dat ze er dan weer wat op doen en dan gaat het bolletje weer in het vuur en dan doen ze er weer iets mee en dan gaat het weer in het vuur en als het dan klaar is dan zitten er ineens allemaal kleuren glas. Ze hadden hun ogen uitgekeken want je kan ook in glas blazen zei Jip. Daar had hij geen filmpje van dus daar heb ik zelf even naar gezocht op YouTube en toen vond ik deze van Klokhuis:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).

I Accept

“Weet je wat we hier het allerleukst vinden?” zei Jip “dat de huizen hier allemaal andere kleurtjes hebben, dat is grappig en gezellig vinden wij, ja, veel leuker dan bij ons, ik vind dat wij dat ook moeten doen bij ons in de straat.” Tja, daar kan ik het eigenlijk alleen maar mee eens zijn :)

“Maar hoe zit het nou met die verkleding?” vroeg ik “weet JaNee al waarom er zoveel verkleding is in Venetië?” JaNee nam de telefoon over en vertelde dat er vooral veel maskers waren in Venetië “echt hartstikke veel maar we hebben geen verkleedpakken gezien en ik heb aan de meneer die ons mee nam op de boot gevraagd hoe dat kwam want die meneer, hij heet Don, die woont hier al heel lang. Don zei dat het iets van de geschiedenis was, ja, dat ze in Venetië al heel lang maskers droegen, ook als het geen carnaval was en dat mensen dat ook fijn vonden omdat ze dan niet herkend werden enzo. Als je een masker op had dan zag niemand dat je de dokter was of de postbode, nee, het maakte dan niks meer uit wat je was en dat vonden mensen wel fijn en handig dus daarom gingen ze maskers dragen. Eerst waren alle maskers hetzelfde maar toen mensen meer geld kregen wilden ze ook maskers met glitters en kleurtjes dus die lieten ze maken en toen kwamen er steeds meer verschillende. Nu dragen mensen geen maskers meer in Venetië maar als het carnaval is dan doen ze allemaal weer een masker op en dan komen er ook heel veel mensen uit alle landen kijken. En die mensen willen ook wel zo’n mooi masker mee naar huis nemen, ja, dat ze kunnen laten zien dat ze in Venetië geweest zijn, weet je wel, als soevenier. En omdat er heel veel mensen naar Venetië komen zijn er ook heel veel maskers nodig en daarom zijn er zo veel te vinden hier. Logisch eigenlijk wel hè? Ja, dat vertelde Don en die weet heel veel. Vanavond mogen we bij hem eten, zijn mevrouw maakt pasta met karbonaat ofzo en hij zei dat dat skiesieto is. Ik weet niet wat dat is maar hij keek er heel blij bij dus we gaan het beleven. Mo wil morgen op zoek naar pizza zei hij, dat heb ie zin in, dus vanavond blijven we bij Don eten en morgen gaan we pizza zoeken.”

Ze klinken goed, vind ik, ze hebben nog geen enge dingen meegemaakt en lijken heel erg te genieten van hun reis tot nu toe dus ik ben ook blij. ’t Is ook fijn om Mo er weer bij te zien op de foto hè?