Nieuwsgierigheid is een kwaliteit

JaNee is JaNee en mijn beste vriendin. Ze kent me van haver tot gort en is misschien zelfs wel mijn betere zelf, ze is in ieder geval een stuk grappiger dan ik zelf ben. Ze is geen act, geen rol maar gewoon JaNee. Ze heeft de belevingswereld van een kind en mijn denkvermogen. Die combinatie is heel handig als het gaat om de opvoeding en begeleiding van kinderen want JaNee reageert daardoor anders dan kinderen doen en komt met andere oplossingen dan kinderen zouden hebben.

Is het dan zo’n nare betweter of het braafste meisje van de klas? Nee, absoluut niet! JaNee is gewoon JaNee. Een assertief, nieuwsgierig en ondernemend meisje met meer dan een triljoen plannen en nog meer vragen waar ze een antwoord op wil vinden. JaNee is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Jan Klaassen en is veel verder uitgewerkt en uitgedacht dan een pop die bij een methode hoort. JaNee is heel breed inzetbaar en doet in alle activiteiten mee. Gewoon omdat ze dat wil en omdat ze dat kan.

JaNee en ik zijn een team, ze past me als een goedzittende jas en als ik met haar samenwerk, ontstaat er iets dan ik alleen maar omschrijven kan als synergie.

Mijn ontmoeting met JaNee is één van de beste dingen die me overkomen is in mijn leven. Ik ervaar het als een enorme verrijking om de wereld door haar ogen te mogen aanschouwen en deelgenoot te zijn van haar waarnemingen, haar intepretaties en haar gesprekken.

Dit zegt Helen ook nog over JaNee

Haar achtergrond

JaNee ontstond uit mijn wens om een pop te maken die actief zou gaan werken aan het vergroten van de weerbaarheid van kinderen. Het moest een meisjespop zijn, een krachtig meisje dat niet bang was haar stem te laten horen, volop in het leven stond en in staat was aan te geven wat ze wel en niet wilde. Eentje die Ja en Nee durfde te zeggen; het idee voor JaNee was daarmee ontstaan. JaNee was de eerste pop die ik voor handpop.nl liet produceren en is inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Haar uitdaging

JaNee’s grootste uitdaging is aan te sluiten bij ieder kind waar ze mee in gesprek gaat en kunnen kletsen over elk denkbaar onderwerp. Om dat te bereiken verdiept JaNee zich in verschillende leeftijden en verschillende belevingswerelden. Ze kijkt goed om zich heen, stelt veel vragen, wil veel weten, heeft een brede interesse, staat open voor veel, heeft nauwelijks oordelen en is vooral nieuwsgierig. Heel nieuwsgierig en heel vindingrijk in de ingangen die ze kiest voor haar gesprekken.

Haar doel

Alles wat JaNee doet is gericht op het in contact komen met de ander. Ze wil de ander beter leren kennen, weten wat de ander beweegt, hoe de ander denkt, wat zijn/haar dromen zijn en waar hij of zij over struikelt. JaNee denkt en handelt als een echte vriendin, ze schrijft niet voor, weet het niet beter maar denkt met je mee en laat je gewoon zijn wie je bent. Zij vindt je altijd oké, wat je ook doet, wat je ook denkt en wat je ook voelt. Ze heeft geen oordelen en wil vooral begrijpen.