Dacht jij dat het ei zou gaan drijven? Dacht jij dat dat kon? Toen ik hoorde dat een ei kon drijven zei ik dat dat niet kon, maar het was dus toch zo, kijk maar:
En dan hier even van dichtbij:
En dan nu het snoepje, ik had een snoepje in een glas water gelegd en een paar uur later was ie gegroeid, een dag later was ie nog veel groter, kijk maar:
En nou wil je natuurlijk weten hoe dat kan toch? Ik pak even het proefjesboek erbij, dat is deze
Wetenschappelijke proefjes met huis-, tuin-, en keukenmateriaal
En dan legt Helen even uit hoe je de proefjes moet doen en waarom er gebeurt wat er gebeurt:
Eerst het drijfei:
Daarvoor heb je nodig: een groot glas, warm water, een rauw ei en zout.
Vul het glas voor driekwart met het warme water. Leg het ei er voorzichtig in. Dat zakt naar de bodem. Haal het eruit. Roer nu 3 eetlepels zout door het water, blijf roeren tot het zout is opgelost. Doe het ei weer terug in het water en kijk of het dan weer zinkt.
Hoe kan dit?
In gewoon kraanwater zinkt het ei omdat het zwaarder is dan water. Zout water is zwaarder dan zoet water en ook zwaarder dan het ei, als je het ei op zout water legt dan draagt het water het ei dus.
Dan het groei-snoepje:
Daarvoor heb je nodig: een glas water, twee gombeertjes (of vergelijkbare snoepjes) en een nacht de tijd.
Zet een van de gombeertjes in het glas. Laat hem tegen de rand aan leunen. Zet de andere naast het glas. Wacht een nachtje en de volgende dag is het beertje in het glas wel vier keer zo groot!
Hoe kan dat?
In gombeertjes zit nogal wat gelatine en dat zwelt op als het in het water ligt. Het beertje wordt lichter van kleur en ook minder zoet. Je kunt het dus nog wel opeten als het uit het glas komt maar het voelt heel anders aan dan het beertje buiten het glas en is ook minder lekker.
Zo, nou weet je dus hoe je deze proefjes moet doen en hoe het kan dat het ei blijft drijven en hoe het kan dat het snoepje ging groeien. Is leuk hè dat je dat dan zelf ontdekken kan hè? Ken jij ook een proef die ik doen kan?
Comments are closed.