“Wat heb je dan?” hoorde ik JaNee vragen. Ze zat met Sem op schoot, of beter gezegd, hij lag over haar schoot heen en klonk heel zielig. “Heb je hoofdpijn? Een beetje…..en hoe voelt jouw keel? Een beetje anders dan anders…….en je poten doen die zeer? O, die doen niet zeer…..en je buik dan? Oké, oké daar zal ik niet aankomen als die heel erg pijn doet. Mag ik dan wel mijn hand er op leggen? Mijn warme hand helpt misschien een beetje, is bij mij ook altijd zo als ik niet lekker ben, dan maakt Helen me weer een beetje beter met haar warme hand. Is dit fijn?”

“Maar een klein beetje fijner? Een heel ietsiepietsie beter? Ja Sem, als het zo pijn doet moet je misschien toch even naar de dokter, die kan je verder onderzoeken hè, ik ben niet een dokter ofzo, ik weet dat allemaal niet maar als je echt ziek bent weet de dokter wel wat je hebt. Waarom wil je niet naar de dokter, is die eng? De onze niet hoor, onze dokter is niet eng, nee, die is aardig en die mag je ook altijd alles vragen hè. Ja, daar kun je gewoon tegen zeggen dat je hem eng vindt en dat ie heel voorzichtig met je doen moet, die snapt dat dan wel en dan gaat ie ook niks doen wat jij niet wil en als hij dan toch iets doen moet wat niet fijn is dan zegt ie dat ook, ook dat het niet fijn is. Zo is onze dokter wel. Ja, de eerste keer was ie niet zo, toen zei hij niet wat ie ging doen en toen schrok ik en toen wilde ik niet meer en toen zei hij dat hij iets ging doen maar dat ik dat niet ging voelen en toen voelde ik het toch en toen werd ik boos op hem want hij had gezegd dat ik het niet ging voelen maar ik voelde het toch. En toen zei hij dat hij wel wist dat ik het zou voelen maar hij wilde mij niet bang maken en daarom had ie gezegd dat het niet pijn zou doen. Ja en toen werd ik weer boos want dat is niet eerlijk hè, dan kan je beter zeggen dat iets wél pijn gaat doen, dan weet je dat tenminste. En daarna heeft ie het altijd gewoon gezegd. Ja, hoefde ik ook niet meer boos te worden en als het echt heel erg pijn deed mocht ik hem knijpen, dan wist hij hoe een pijn het bij mij deed en dan deed ie het zachtjes, ja, hij wil zelf natuurlijk ook geen veel pijn hè? Dus als jij nu pijn hebt dan gaan we gewoon naar onze dokter, die weet vast waar jij zo’n buikpijn van hebt en dan gaat ie met zo’n rond en koud ding op je lijf luisteren en dan weet ie het, ja, zo gaat dat….”

“Ja, dat gaat ie wel vragen denk ik, hoezo? Och echt, heb jíj die grote chocoladerepen opgegeten? Allebei? Ja, dan heb je dáár misschien wel buikpijn van hè, ik krijg ook altijd buikpijn van heel veel chocola, ja en ook als ik het hele pak koekies op eet, dan heb ik ook altijd buikpijn daarna. Och, maar dan hoef je ook niet naar de dokter, dat gaat vanzelf wel weer over, daar kan de dokter toch niks aan doen. Was het wel lekker de chocola? Nou gelukkig maar want anders is het helemaal rot, als de chocola niet eens lekker was en je er dan ook nog buikpijn van krijgt, ja da’s dubbel rot. Zaten er van die nootjes in? En ook krentjes? O ja, die zijn heel erg lekker, maar die liggen toch altijd in de hoge kast, hoe kwam je daar bij dan, ik heb dat ook wel eens geprobeerd maar ik ben te klein, zelfs met een krukje lukt mij dat niet maar jou dus wel? Hoe dan? O natuurlijk ja, jij bent giraffe en dan ben je langer. Nou weet je Sem, dan moet jij me de volgende keer gewoon helpen met de chocola goed? Dan pak jij hem en eten we die samen op, dan hebben we allebei lekkere chocola en misschien is de buikpijn wel niet zo erg als we het samen op eten, dat moeten we gewoon uitproberen.”

Tja, dat laatste heb ik nu natuurlijk gehoord, ik moet dus een andere plek gaan zoeken om de chocola op te bergen, of hele vieze chocola gaan kopen, want kennelijk gaan ze er toch naar op zoek als ik even niet kijk en het zou best nog wel eens een heleboel repen chocola kunnen duren voordat ze er achter zijn dat ze buikpijn krijgen van zoveel chocola, ik ga er niks van zeggen, de volgende keer ben ik gewoon slimmer en dat duurt net zo lang totdat zij me weer het tegendeel bewijzen…..