Ik heb je verteld hè, dat wij een hond hebben? Ja, heb ik verteld toen ik vertelde over de kikkers. Nou, wij hebben dus een hond en die heet Sjuul, dit is ie. Het is een meisjeshond maar ik zeg heel vaak ‘hij’ omdat Sjuul ook altijd een beetje als een hij doet en zo sterk is als een hij, Sjuul heeft echt spierballen maar Sjuul is dus eigenlijk een zij, een teefje heet dat als je hond bent en een mannetjeshond heet een reu. Wist je dat? Ja, is zo.

Sjuul is een hele blije hond hè, als ze iemand ziet wordt ze helemaal blij, rent ze er op af, springt er tegen aan en gaat ze soms ook zingen. Ja echt, Sjuul zingt, als ze blij is roept ze WOOOOOOOEEEEEEEEEEEEEE of BOOOOOEEEEE en de eerste keer dacht ik dat ze dan boos was, dat ik beter bij haar uit de buurt kon blijven maar dat is niet zo hè, Sjuul vindt het dan juist leuk en daarom zingt ze, ze rent soms ook weg om even snel iets te pakken wat ze in haar bek kan doen, een bal ofzo en dan komt ze die brengen. Maar die geeft ze dan niet, nee, Sjuul wil dat je dan probeert om de bal te pakken maar ze geeft hem niet, ze laat hem niet los want het is HAAR bal en die moet je dan toch proberen te pakken en zij draait dan haar kop weg en jij moet dan toch maar proberen om die te pakken, dat vindt ze leuk. Of ze pakt iets waar slierten aan zitten en daar moet je dan aan trekken, dat vindt ze nog veel leuker. Sjuul is sterk joh, veel sterker dan ik. En weet je wat ze ook leuk vindt? Dingen waar een piep in zit, ja, die heeft ze ook heel veel, Sjuul wordt blij van dat gepiep.

Ik mag Sjuul niet uitlaten want die trekt mij omver hè, ja, maar ik mag wel mee als ze uitgelaten moet worden want dat moet bij een hond hè. Honden moeten naar buiten om te piesen en te poepen en willen graag lopen. Als je ‘lopen’ zegt, gaan Sjuul haar oren omhoog, lopen vindt ze leuk net als konijntjes, als je ‘konijntjes’ zegt gaan haar oren ook omhoog. Soms plaag ik haar daar mee, dan zeg ik ‘lopen’ en dan gaan haar oren omhoog, zeg ik daarna ‘konijntjes’ en dan gaan haar oren ook omhoog, dat vind ik dan weer een leuk spelletje. Sjuul is heel goed in konijntjes opsporen, niet konijntjes die in een hok zitten, daar vindt ze niks aan, Sjuul zoekt graag konijntjes die gewoon buiten wonen, in het bos of bij de rivier, ja, dan gaat ze snuffelen en snuffelen en snuffelen tot ze een plekje heeft gevonden waar een konijntje is geweest en daar gaat ze dan graven. Konijntjes leven onder de grond hè, wist je dat? Sjuul wel, die weet dat ze onder de grond wonen en zich ook onder de grond verstoppen en Sjuul wil ze persé vinden. En als het konijntje dan uit zijn hol komt rent ze er achteraan. Konijntjes zijn heel snel hè, Sjuul is ook snel maar niet zo snel als een konijntje dus ze gaat ze niet vangen hoor, neeeeee, ze wil er alleen maar achteraan rennen. Als het konijntje blijft zitten snapt ze het niet, nee, dan denkt ze denk ik dat het geen echt konijn is want een konijn rent toch altijd weg? Bij poesjes is dat ook, als een poesje wegrent rent ze er achteraan maar als het poesje blijft zitten dan weet ze niet wat ze moet doen. Ik vind dat grappig….

En weet je wat Sjuul ook goed kan? Zwemmen! Ja, Sjuul is een echte zwemhond, die is een zwemkampioen want die kan echt héél ver zwemmen. Als Sjuul water ziet moet ze er gewoon in springen en gaat ze zwemmen. En dan komt ie ook niet meer uit het water hè, nee, als Sjuul wil zwemmen dan kan ze niet meer horen denk ik, zit er water in haar oren ofzo want dan komt ze er pas uit als ze helemaal uitgezwommen is en hoort ze verder niks. En als ze dan uit het water komt gaat ze zich helemaal uitschudden, als je dan dichtbij staat ben je kleddernat en daarna moet ze altijd wel 10 keer piesen, heeft ze gewoon heel veel water opgedronken.

Ik ben niet bang voor Sjuul, Sjuul is lief en banger voor mij dan ik voor haar. Ja, Sjuul is een beetje bang voor mij, die is jaloers hè en wil het liefst de hele dag met Helen spelen maar die speelt ook met mij en daarom is ze jaloers. Maar ze mag mij niets doen hè want als ze mij iets doet dan mag ze niet meer mee naar kantoor en daar is ze graag. Ja, Sjuul gaat elke dag met ons mee naar kantoor, alleen niet als er veel mensen komen, dan moet ze thuis blijven want sommige mensen zijn bang voor honden hè en Sjuul wil altijd iedereen even begroeten, Sjuul is een aardige hond, Sjuul is lief maar ja, ze zingt natuurlijk wel en ik dacht eerst ook dat ze dan boos was en dat je dan beter uit haar buurt kon blijven, sommige mensen schrikken van Sjuul, dat snapt ze niet want ze bedoelt het toch goed? En dan wordt ze verdrietig en dat vindt Helen dan weer zielig dus dan blijft Sjuul thuis, kan ze daar fijn zingen, met ballen spelen of in het zonnetje liggen, dat vindt ze ook fijn.

Heb jij ook een hond of vindt je ze een beetje eng?