“We zijn vandaag bij de Taj Mahal geweest, weet je waar dat is?” vroeg Jip die vandaag belde want ze waren alweer onderweg en JaNee moest haar handen aan het stuur houden, vandaar…. De Taj Mahal? Die staat toch ergens in India? Dat is toch één van de wereldwonderen? Daarvan hebben jullie er al best wat bezocht hè, gingen jullie daarom ook naar de Taj Mahal? wilde ik weten.

“Ja die ligt in India en dat is ook een wonder ja maar daar hebben we niet aan gedacht toen we hiernaartoe gingen eigenlijk, ‘t was niet persé omdat het een wonder is ofzo, we vinden het verhaal van de Taj Mahal zo mooi alledrie, weet je waarom die is gebouwd?” Nee, dat weet ik niet, vertel eens. “Nou, heel lang geleden was er een keizer en die had een vrouw, een vrouw die hij heel erg lief vond en waar hij ook heel veel kinderen mee samen had, wel 14, da’s veel hè?  En toen was de mevrouw van de keizer weer in verwachting maar vlak nadat het kindje geboren werd ging zij dood, zomaar opeens en toen beloofde die keizer aan zijn mevrouw dat hij een gebouw voor haar zou laten bouwen wat net zo mooi was als zij en daar zou hij haar in begraven. Da’s lief hè?

En dat heeft ie ook gedaan, het duurde wel een poos voordat het klaar was want het moest bijna een paleis worden en heel mooi versierd worden maar toen was ie toch echt klaar en dat is dus de Taj Mahal. Ja, en die is groot joh! Eerst kom je bij een muur en op de hoeken staan torens, hoge torens en die staan een beetje scheef, dat is niet per ongeluk, dat is expres, ja echt……ze staan scheef omdat ze dan nooit op het paleis kunnen vallen als er een aardbeving komt, die heb je hier wel hè. En als je door de poort gaat dan zie je het paleis en dat is wel 57 meter hoog! Groot hè?

Hij is aan de buitenkant heel mooi en er zijn allemaal mooie dingen in gemaakt maar de binnenkant is nog veel mooier, daar hebben we een filmpje van gevonden, kun je het allemaal zien:

We zijn dus door India gereden en hebben daar heel veel mensen gezien, ja, er wonen heel veel mensen in India hè, vooral waar er steden zijn en dan zie je ook heel veel kleuren op straat, mensen hier dragen kleren met veel kleur en ook op de markt zagen we heel veel kleur, van de kleren, maar ook van fruit en van kruiden, die koop je hier gewoon los op de markt hè, niet in een potje zoals bij ons bij de Albert Heijn, nee, gewoon los en dan kun je zeggen hoeveel je wilt hebben. En er zijn ook mensen die hun armen versieren met kleuren, die maken tekeningen op hun lijf. Net als tatoes maar dan dat ze er weer afgaan na een poosje, kunnen ze weer nieuwe tekenen. En we hebben ook gezien dat er fietstaxi’s zijn, ja, dan kun je in een karretje gaan zitten met een fiets ervoor en dan kun je zeggen waar je naartoe wil.

Maar niet iedereen hier woont in een huis, nee, heel veel mensen hebben niet genoeg geld voor een huis en die wonen op de straat of in een tent of in een container, weet je wel, zo’n ding waar allemaal spullen inzitten en die dan door een vrachtwagen of een trein of een boot naar de plek waar ze zijn moeten worden gebracht, zo’n groot ijzeren ding zonder ramen, ja die worden hier dus ook gebruikt als huis. Ja, er zijn ook veel mensen arm hier, die hebben ook geen geld voor eten en die moeten bedelen of zoeken tussen de vuilnis naar iets wat ze eten kunnen. Dat vinden wij wel zielig dus we hebben een paar kinderen onze boterhammen gegeven en de snoepjes die we nog hadden, dat was niet genoeg voor allemaal en dat vonden wij rot maar zij niet hè, nee zij vonden ons lief en waren heel vrolijk, we hebben nog mee mogen doen met een spelletje met stenen, dat was een soort boter-kaas en eieren, ken je wel hè, ja dat deden we hier dus ook maar dan met stenen en het bord hadden we in het zand getekend, zo kan dat ook hè.

Nou en nu rijden we dus verder, waarnaartoe? Weet ik niet, JaNee heeft deze keer gekozen, we zien het wel…..”

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.