“Weet je waar we zijn geweest?” vroeg JaNee toen ze me vanmorgen belde. “In Mauritius! Ken je dat?” Mauritius? Ja, dat wordt ook wel ‘honeymoon-island’ genoemd omdat het er zo mooi schijnt te zijn dat iedereen daar naartoe wil als ie net getrouwd is, Mauritius dat is echt een droombestemming en nee…..ik ben er nog nooit geweest maar wel stikjaloers nu…..

“Wij zijn hier niet om te trouwen ofzo hoor” zei JaNee “wij zijn hier omdat we dag wilden zeggen tegen de mensen die ons gemaakt hebben want daar ken je Mauritius toch ook van? Daar staat de fabriek die ons gemaakt heeft!” Ja natuurlijk, dat was ik niet vergeten maar ik denk bij Mauritius toch ook echt aan parelwitte stranden, helderblauwe zee, fantastische natuur, een heerlijk klimaat, een boel romantiek en een fantastische locatie voor prachtige foto’s maar ja, dat was dus niet de reden dat Jip, JaNee en Mo er naartoe gingen, ze wilden terug naar hun ‘geboortegrond’, even dag zeggen…..wat lief!

En hoe vonden ze het dat jullie even langskwamen? wilde ik weten. “Nou, ze hadden ons eerst niet herkend hè, hadden niet gezien dat wij het waren want we zijn steeds een beetje vermomd hè, ja we waren ‘in het Nederlands’ gegaan, in het rood-wit-blauw, vonden we geinig maar daarom zagen ze het niet gelijk maar toen zei ik dat ik het was, JaNee, en toen begonnen ze allemaal heel hard te lachen, kregen we limonade en wilden ze allemaal even aan ons zitten, even kijken of onze naden nog goed waren, of onze haren nog goed waren en of wel nog wel goed gevuld waren. Dat was wel grappig, dat maken we niet zo heel vaak mee dat zoveel mensen tegelijk aan ons willen zitten. En ze hadden een gaatje in mij ontdekt, ik had een gaatje, onder mijn kin, ja je weet wel, die zou jij nog maken en die hebben zij nu gemaakt, met naald en draad, zit weer helemaal mooi dicht en deed helemaal geen pijn.

En we moesten alles vertellen over wat we deden in Nederland dus we hebben ze verteld van jou, en de winkel, en de workshops, en dat ik dan altijd mee mag doen en dat ik dat héél leuk vind, en dat jij altijd foto’s met ons maakt en dat we ons vaak mogen verkleden en allerlei avonturen beleven en mee gaan naar heel veel scholen en dan met de kinderen mogen spelen en praten…..en dat vonden ze allemaal leuk en toen mochten we ook rondkijken in de fabriek, konden we zien hoe we gemaakt worden.

En daarna zijn we op het eiland rond gaan rijden want Mauritius is ook een eiland hè, ja is zo. Mo heeft een filmpje gezocht waarin alles te zien is wat wij hebben gezien, kijk maar zelf want het is hier echt niet alleen maar strand en mooie zee hoor, nee, er is hier nog veel meer.

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.