Het specificeren van de handpoppen is inmiddels gebeurd, JaNee heeft geholpen zo goed ze kon maar het werd al wel snel duidelijk dat het een langdurige kwestie zou gaan worden dus we kwamen tot een compromis: ik doe die specificaties zelf maar jij mag natuurlijk elke pop pakken die je wilt en daar je gesprekken mee hebben, daarmee help je me ook want jouw ogen zien altijd weer andere dingen als de mijne.

En dat is leuk want ik vang nu dus nog wel eens gesprekken op tussen JaNee en een andere pop. Dit keer was het de leeuw uit de poppenkastpoppen-collectie. “Jij bent niet heel groot hè?” hoorde ik haar zeggen “maar je ben wel heel zacht en je ziet er helemaal niet uit als een gevaarlijke leeuw, ben je wel gevaarlijk of doe je soms alleen een beetje gevaarlijk? Je doet helemaal niet gevaarlijk? O, maar leeuwen zijn toch wel gevaarlijk? O, jij niet, jij bent een klein, aardig leeuwtje…… ja kan, is ook wel handiger hè want dan hoeft ook niemand bang voor je te zijn. Waar ben jij allemaal al geweest? In de poppenkast? Is het daar leuk? Waarom is het er soms wel en soms niet leuk? Oké, je vind het dus wel leuk als je niet heel veel moet zeggen en niet leuk als je heel veel moet zeggen omdat je dan veel moet onthouden. Maar wat moet je onthouden dan? Dat wat je zeggen moet? Mag je niet zelf weten wat je zegt dan, net zoals ik? O echt? Jij moet onthouden wat je gaat zeggen omdat je in de poppenkast een verhaal moet naspelen en dat wel een beetje moet kloppen? En als je dan iets heel anders zegt, wat dan? O, dan weten anderen niet meer wat ze zeggen moeten, dan klopt het verhaal niet meer. Oké, dat zou niks voor mij zijn, ik bedenk altijd ter plekke wat ik wil zeggen dus dan kan ik maar beter niet in de poppenkast gaan zitten, ja ik ben ook wel een beetje groot voor de poppenkast, dat heb je goed gezien. Maar als je weinig moet zeggen is het dus wel leuk, want onthouden lukt niet altijd goed….. maar ja als leeuw kun je natuurlijk altijd wel brullen toch, as je het niet meer weet? Gewoon brullen als een leeuw…..”

“Helen? wist jij dat van de poppenkast? Dat je daar moet onthouden wat je zeggen moet omdat het verhaal anders niet meer klopt?” Ja, dat wist ik wel, in de poppenkast worden vaak verhalen gespeeld en in die verhalen komen dan verschillende poppenkastpoppen voor en elke pop moet dan iets zeggen als ie aan de beurt is.  “Maar hoe weet je dan wanneer je aan de beurt bent?” Nou, dat staat in het verhaal, in het verhaal staat dan, leeuw zegt…….. en daarna zegt de circusdirecteur iets en daar geeft de clown dan weer antwoord op bijvoorbeeld. En in het verhaal staat dan ook wat de leeuw precies moet zeggen en als je dat niet onthouden kunt en dan maar iets heel anders zegt, dan klopt het niet meer wat de circusdirecteur zegt, dan loopt het hele verhaal in de soep. “Jeetje, het is dus eigenlijk een beetje zoals in een boek? Waar mensen tegen elkaar praten en waar dan de namen van die mensen bij gezegd worden?” Ja, daar lijkt het op, alleen in een boek zetten ze erbij wie wat zei en in de poppenkast moet je dus onthouden wanneer je iets moet zeggen, daar zeggen ze niet ‘en toen zei de leeuw’ of ‘en toen zei de circusdirecteur’, het lijkt meer op een toneelstukje of op een film.

“Een film? In een film praten mensen toch ook gewoon met elkaar?” Ja, zo ziet het er uit maar die mensen hebben ook allemaal uit hun hoofd moeten leren wanneer je iets moeten zeggen en ook nog hoe ze er dan bij moeten kijken en ook nog hoe ze dan moeten doen, dat is ook gespeeld, dat is ook niet echt. “Is een film niet echt, dat geloof ik niet, er zijn toch heel veel films, zijn die allemaal niet echt?” Nee, die zijn allemaal niet echt, die zijn allemaal gespeeld door mensen die acteurs heten, je weet wel, zoals Johnny die je in Hollywood tegengekomen bent, en die allemaal op het goeie moment in de film zeggen wat ze uit hun hoofd geleerd hebben, bij de poppenkast is dat vaak ook zo, in de poppenkast wordt er een verhaal gespeeld. “Ok, dus de poppenkast is eigenlijk ook een soort toneelstukje maar dan met poppen die  moeten onthouden wat ze moeten zeggen en moeten doen, want ze kunnen niet anders kijken dan ze kijken toch? Denk je dat ik het ook kan? In de poppenkast?”

Nou ik denk niet dat jij als pop in de poppenkast past maar ik denk wel dat jij poppenkast zou kunnen spelen met poppenkastpoppen, dat je een verhaaltje vertelt met twee poppenkastpoppen bijvoorbeeld, ik denk dat jij dat goed zou kunnen want jij verzint heel makkelijk verhalen en als je alleen poppenkast speelt is het makkelijker dan met anderen erbij want dan moet je echt onthouden wat je zeggen moet, maar als je alleen speelt dan kun je er nog wel vanalles bij verzinnen en dat verzinnen lukt jou goed dus ik denk dat je dat kan. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden, zodra JaNee tevreden is over haar poppenkastkunsten, zal ze het je laten zien :)