Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik ben niet echt een fan van het winterseizoen; ik heb een hekel aan kou, aan gladheid en bevroren autoramen. Je zult mij ook niet tegenkomen in een wintersport gebied of op vakantie zien gaan naar een koud land. Nee, ik zie echt de schoonheid van het seizoen wel maar ben ook altijd blij als de temperatuur richting 10 graden of meer gaat. Maar goed, de komende jaren ontkom ik niet aan de winter en kan ik er maar beter iets leuks van maken en hoe lukt dat nou beter dan samen met een handpop? Ik heb mijn weerstand dus even opzij gezet en heb wat ideetjes rondom het winterthema voor je verzameld.

Waar denk ik aan bij het woord winter?

Ik begin weer met een mindmap, waar moet ik aan denken bij het woord WINTER?

Het thema winter geeft genoeg aanknopingspunten en invalshoeken waar ik iets mee kan doen dus. Eigenlijk kan ik elk seizoen benaderen vanuit dezelfde onderdelen:

  • hoe zit het met de kleding die we dragen, is die anders dan het vorige seizoen en zo ja; wat is er anders?
  • hoe zit het met het weer? Wat heeft dit seizoen wel wat het vorige seizoen niet (of minder) had? En wat kun je met weer (qua begrippen, qua inhoud en qua spel)?
  • wat kan ik vertellen over de dingen die zich in huis afspelen?
  • wat kan ik vertellen over de dingen die zich buitenshuis afspelen?
  • wil ik ook nog aandacht geven aan het begrip ‘seizoen’, oefenen met andere seizoenen, de maanden van het jaar, etc?
  • wil ik ook nog aandacht geven aan dit seizoen in andere landen dan Nederland? Daar waar, in dit geval, de winter er mogelijk heel anders uit ziet?
  • (en als je zelf nog aanvullingen hebt: gebruik die vooral, het is niet mijn intentie om alle invalshoeken te benoemen of volledig te zijn)

 

Kansen die zich voor doen

Niet iedere winter is hetzelfde en er valt ook niet elke winter een dik pak sneeuw. Als dat pak sneeuw wél valt, grijp dan je kans én je pop, hijs hem of haar in een winteroutfit en ga naar buiten om sneeuwfoto’s te maken. Foto’s van je pop binnen het thema maken de plek van jouw pop binnen het thema gelijk duidelijk, laten gelijk zien dat jouw pop ook iets met het thema heeft en er ook iets over vertellen kan. Een paar jaar geleden maakte ik van Mo een serie in de sneeuw waar ik een collage van maakte. Ik had daarvoor echt geen halsbrekende toeren uitgehaald en had mijn tuin gebruikt als decor voor de foto’s. Daar lag nog vrij ongerepte sneeuw en dat levert dan toch de mooiste plaatjes op. Toen Mo de collage aan mijn klas liet zien twijfelde niemand meer, Mo had echt met sneeuw gespeeld en wist waar hij het over had. Een foto van je pop binnen een thema doet wonderen, maak gebruik van dat gegeven want je hoeft daardoor veel minder uit te leggen en maakt het jezelf echt gelijk een stuk makkelijker.

Ik heb deze foto’s ook gebruikt in een liedje dat ik aan wilde leren, ik heb de foto’s gecombineerd met begrippen in het liedje en er bovenstaand filmpje van gemaakt. Kun jij ook doen!

Ik wens je veel winterplezier met je pop en hoop iets van je terug te horen. 

Tot het volgende blog,

Wil je meer tips en geen bericht missen? Schrijf je dan in voor mijn mailingslijst, dan komen de berichten automatisch in je mailbox terecht.

[activecampaign form=7]

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.