Er is regen vandaag, ja, bij jou ook? Bij mij wel en nu ben ik binnen aan het spelen. Ja, met mijn spel, het spel van de wereld, met die vragen, je weet wel, die ik kreeg voor mijn verjaardag. ’t Is wel een moeilijk spel, ja, héle moeilijke vragen die ik niet weet maar er staan ook plaatjes op hè, en die kijk die dus want die plaatjes zijn leuk en dan bedenk ik er zelf een vraag bij die ik wel weet, het geeft niks dat ik die vragen allemaal nog niet weet, dat komt wel hè. En moet je kijken welk plaatje ik vond, een plaatje met poppetjes die iets doen maar wát ze doen weet ik niet dus dat heb ik aan Helen gevraagd en die zei dat de poppetjes aan het dansen zijn, ja, dat ze de kozakdans of zo iets aan het doen zijn. En die ken ik niet, nee, die heb ik geloof ik nog nooit gezien. Ik vind dansen leuk en mooi om te zien hè dus ik wou wel zien hoe die dan gaat, die kozakdans. O, Helen zegt dat het de kozakkendans is, niet de kozakdans, de kozakkendans dus, die wil ik wel zien dus dat hebben we even opgezocht, ja, op youtube, daar staat veel op hè, allemaal filmpjes die je dan kan bekijken en daar hadden ze ook de kozakkendans. Wil je zien hoe die gaat? Nou komt ie:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy statement (EU).
I Accept

Mooi hè? Mooie kleuren en mooie kleren hebben ze hè? Toen ik het 1 keer had gezien wilde ik het nog een keer zien want weet je wat ik had gezien? Als de mevrouwen dansen dan doen ze dat heel netjes, als echte nette mevrouwen en dan komen de meneren met hun rode en blauwe broeken en die springen heel hoog en draaien allemaal rondjes en bewegen hun armen alle kanten op en die roepen steeds hoi maar ik wist niet zeker of ik dat goed had gezien dus dat wou ik zeker weten en ja, de tweede keer zag ik het nóg beter, bij de kozakkendans dansen de meneren meer dan de mevrouwen. Waarom doen ze dat hè?

Helen zei dat dat komt omdat de kozakkendans eerst alleen maar door meneren werd gedanst, ja, het is een mannendans zei ze en dat komt door heel vroeger, door heel lang geleden. Toen was het nog niet een echte dans maar toen wilden de meneren laten zien hoe sterk en snel ze waren, hoe hoog ze konden springen en dat zij echt de allerbeste waren, de allersterkste en dat je maar beter geen ruzie met ze krijgen kon. Ja en als er dan wat gebeurde wat ze helemaal niet hadden gedacht, dat iemand nóg hoger kon springen of deed dat ie ging slaan ofzo, dan riepen ze ‘hop’ of ‘hoi’. Ze gingen dus niet echt vechten maar ze gingen dansen om te laten zien wie ze waren. Slim hè, ja beter dan ruzie maken natuurlijk. Ze deden ook maar wat hè, ze bedachten gewoon wat ze gingen doen, er waren niet echt pasjes toen nog voor die dans, nee, ze verzonnen het gewoon zelf en steeds meer meneren gingen meedoen dus toen konden er steeds meer mee dansen en toen werd het een echte dans. En later mochten er ook mevrouwen mee dansen maar alleen als de meneren mochten laten zien hoe sterk en snel en stoer ze waren, anders niet, nee, als de mevrouwen dat niet goed vonden dan moesten ze zelf maar een dans bedenken want de kozakkendans was een echte menerendans en daarom dansen de meneren in die dans meer dan de mevrouwen, logisch wel hè?

Grappig hè, dat ik dat nu weet omdat ik plaatjes aan het kijken was? En fijn ook hè dat jij het nu ook weet?