Ik ben er dus op uit gestuurd om de spullen te halen die volgens JaNee nodig zijn om er een mooie kerst van te maken dus toen we vandaag thuis kwamen en de tassen uitpakten stond de tafel al snel vol met ‘alles wat nodig was’. Terwijl JaNee alles aan het tellen was sloot ik de kerstlampjes even aan om te kijken of ze het wel deden (anders is het gelijk weer minder leuk natuurlijk). En dat trok JaNee’s aandacht direct….

“Jeetje wat een boel lampjes! Het zijn er wel triljoen veel! Echt een heleboel hè en die gaan we in de boom hangen?” Ja, die zijn voor de boom. “Maar waar is de boom dan? Ik zie ballen, ik zie lampjes, ik zie een grote kaars, ik zie mooie sterren…..zijn die ook voor in de boom?……ik zie stiften, ik zie pinda’s en nootjes voor de eekhoorntjes, ik zie ook glimstiften en ik zie Engel, maar ik zie geen kerstboom, ben je de kerstboom vergeten? Nee toch, we hebben wel een kerstboom nodig hè voor de kerst anders lukt het niet, dan kunnen we de ballen nergens in hangen, dat kan alleen maar in een boom hè, ja, dan moet je terug om een boom te halen…..”

De boom komt morgen vertelde ik JaNee, die ben ik echt niet vergeten en het wordt een echte boom met lichtjes, dat had ik toch beloofd? Een boom met lichtjes en kerstballen die we zelf gaan versieren, dat wordt onze kerstboom en die gaat morgen komen.

“Gaan we die kopen bij die winkel waar ze ook vissen hebben, en plantjes voor binnen en ook voor in de tuin en brokjes voor Sjuul, gaan we naar die winkel toe om daar een kerstboom te kopen?” Je bedoelt het tuincentrum? Nee, daar gaan we niet naartoe, we gaan nergens naartoe om een kerstboom te kopen maar toch zal ie er morgen zijn.

“Dat kan niet toch? Als we nergens naartoe gaan om een kerstboom te kopen dan hebben we toch ook geen kerstboom?”

O jawel, de kerstboom is er al, je hebt hem alleen nog niet gezien, ik heb hem verstopt en morgen gaan we hem optuigen, nog niet helemaal want we moeten natuurlijk eerst heel veel ballen maken maar al een beetje optuigen, een paar ballen in de kerstboom hangen zal wel gaan al morgen.

“Oké, de boom is er dus al en ik heb hem nog niet gezien, waar heb je hem verstopt dan? In de kast? Of onder jouw bed? Of in de schuur? Moet ik nu gaan zoeken?”

Je mag gaan zoeken maar ik denk niet dat je de boom zult vinden. Maar JaNee wilde dat natuurlijk wel en een uur later kwam ze terug dat ik hem wel héél, héél, héééééééél goed verstopt had want ze had hem niet kunnen vinden. Tja, als ik zeg dat je hem niet gaat vinden, dan hoef je er eigenlijk ook niet naar te gaan zoeken want dan zul je hem ook echt niet vinden……

“Maar als ik morgen wakker word dan is de boom er?” wilde ze weten.

Nou of je die gelijk al gaat zien als je wakker wordt weet ik niet maar morgen komt er hier, in deze kamer, een boom met lampjes, gewoon nog een nachtje slapen dus want ik beloof je dat je echt mee mag helpen met het versieren van de boom. Nou oké, dan ging JaNee nu slapen want dan was het morgen als ze weer wakker werd.

Welterusten JaNee, slaap lekker….