Wat een hoop regen was er hè? Ja bij ons ook, en eerst was ik wel blij hè want regen is goed voor mijn plantjes maar nu kwam er wel heel veel regen, ja veel te veel, ik weet niet of mijn plantjes wel zoveel nodig hadden want ik had ze natuurlijk al wel steeds water gegeven met mijn gieter hè. Ik weet ook niet of ze groter zijn geworden van zoveel regen want we hebben ze niet gemeten nu, nee, het was steeds maar heel kort droog hè en als ik dan naar buiten ging dan ging het alweer bijna gelijk weer regenen. Ja, ’t stopte gewoon niet met de regen en die ging ook héél hard hè. Bij jou ook? Bij ons wel, echt hele harde regen, zoveel regen dat je echt niet naar buiten wil want dan ben je zo kletsnat en dan heb je ook zo water in je laarzen. Ken je dat? Dat is rot hè?

Maar toen het heel even droog was ging ik naar buiten en toen zag ik een hele emmer met water op onze tafel. Ja, zo’n emmer van de verf hè, ja. Maar daar zat geen verf meer in, nee, daar zat nu water in dus ik wilde weten waarom Helen water in de emmer van de verf had gedaan. Ja, we hebben ook wel echte emmers hè, dus waarom had ze dat gedaan en dat heb ik dus gevraagd. En weet je wat ze zei? Ze zei dat ze helemaal geen water in de emmer van de verf gedaan had, nee, die emmer was leeg want ze had de bank buiten geverfd en ze was nog vergeten om die emmer weg te gooien, hij was echt leeg zei ze. Maar dat was ie niet hè, kun je ook wel zien toch, zit helemaal vol, tot bijna bij het randje, ja, er kan bijna niks meer bij. Dus ik zei dat er toch echt wel water in die emmer zat, dat ik dat met mijn neus aan kon raken enzo. En toen kwam ze kijken en toen zei ze dat het water van de regen was, ja, dat de regen in de emmer gevallen was en omdat er veel regen was, was er ook veel water in de emmer gevallen. Een hele emmer vol!

Zoveel regen was er dus gevallen hè, ja, dat kan je dan zien aan de emmer, zo veel water is dus overal bijgekomen dan toch?  Maar Helen zei dat ze dat niet zeker wist, zij vond het wel een beetje veel water en dacht dat er misschien ook wel water van de regengoot in de emmer was gekomen, dat het niet alleen maar regen was misschien. Maar dat konden we wel gaan ontdekken zei ze, dan moesten we de emmer gewoon ergens anders neerzetten, niet bij de regengoot enzo. En toen zei ze ook dat we er wel streepjes in konden gaan zetten, ja, dan kon ik de streepjes gaan tellen en dan wist ik hoeveel regen er was gevallen. Dát is een goed idee vond ik dus Helen heb voor mij streepjes in het blik gemaakt, ja, 15 streepjes staan er in en elk streepje is een centimeter en als er dan regen in komt dan weet ik hoeveel regen er was, slim hè.

Kijk dit is mijn emmer, ja, en die gaan we zometeen naar buiten brengen, naar een plekje op onze stoep en als het dan weer gaat regenen dan weten we hoeveel regen er dan was. Ja, elke dag kijken of net als nu dat je alleen op maandag kijkt hoeveel regen er in de emmer is gevallen, dan weet je hoeveel regen er was in een hele week, dat kan ook. Moet je gewoon maar zelf bedenken wat je graag wil, elke dag of niet elke dag, dat mag je zelf weten.

Dus nu ben ik elke week mijn plantjes aan het meten en nu moet ik ook gaan kijken hoeveel regen er was. Leuk hè? Helen zegt dat ik er niet teveel bij moet bedenken want anders heb ik straks geen tijd meer om te spelen maar ik vind dit ook al spelen hè, jij niet?