Zit jouw pop na de introductie van een thema vooral op de kast omdat zijn of haar taak vooral bestaat uit het introduceren van het thema? Een pop betrekken bij de activiteiten in je groep is leuk en effectief omdat alles wat jouw pop aanbiedt door kinderen met grote interesse bekeken wordt. Zonde dus om hem op de kast te laten staan.

Ik heb hier wat invalshoeken voor je. Onderwerpen waar jouw pop over kan praten of die hij in kan brengen voor een activiteit:

  • Hoe zit het met de kleding die we dragen, is die anders dan bijvoorbeeld in de zomer? Wat trek je in de winter aan, wat je in de zomer niet aantrekt? Of, wat trok je in de herfst aan, wat nu te koud is?
  • Hoe zit het met het weer? Wat zie je buiten? Wat is er nu wel wat je in de herfst of niet de lente niet ziet? Is het een idee om een weerkalender te maken, om bij te houden hoe vaak het heeft gesneeuwd, hoe vaak geregend, hoe vaak de zon scheen?
  • Hoe zit het met binnen- en buitenactiviteiten? Wat doe je in de winter binnen en wat doe je buiten?
  • In de winter is het vroeg donker buiten. Hoe ziet dat er op de klok uit? En als je ‘s ochtends wakker wordt, wat zie je dan op de wekker?
  • Zie je ook vogels in de tuin of buurt? Hoe zien die er uit? Kunnen ze nu ook eten vinden of moeten we ze daar een beetje mee helpen? En hoe zit het met de egeltjes, de eekhoorntjes of andere dieren die moeilijker eten kunnen vinden als het buiten vriest?
  • Als het vriest, wat gebeurt er dan precies met water?
  • Ziet de winter er overal hetzelfde uit, of zijn er ook landen waar de winter heel anders is?

Het winterthema zit vol met begrippen waar je mee kunt spelen, waar je begripskaartjes van kunt maken waar jouw pop een spelletje bij bedenkt.

Heb je een menspop of een pop die kleding past? Kijk dan eens of je een muts, sjaal, oorwarmers, winterjas of laarzen voor jouw pop kunt vinden. Kinderen vinden het geweldig als de klaspop meegenomen wordt in het thema en het geeft je de kans om zijn interesse voor het thema gelijk vorm te geven.

Als er een pak sneeuw valt, grijp dan je kans én je pop, hijs hem of haar in een winteroutfit en ga naar buiten om sneeuwfoto’s te maken. Een paar jaar geleden maakte ik van Mo een serie in de sneeuw waar ik een collage van maakte. Ik had daarvoor echt geen halsbrekende toeren uitgehaald en had mijn tuin gebruikt als decor voor de foto’s. Daar lag nog vrij ongerepte sneeuw en dat levert dan toch de mooiste plaatjes op. Toen Mo de collage aan mijn klas liet zien twijfelde niemand meer, Mo had echt met sneeuw gespeeld en wist waar hij het over had. Een foto van je pop binnen een thema doet wonderen, maak gebruik van dat gegeven want je hoeft daardoor veel minder uit te leggen en maakt het jezelf echt gelijk een stuk makkelijker.

Ik heb deze foto’s ook gebruikt in een liedje dat ik aan wilde leren, ik heb de foto’s gecombineerd met begrippen in het liedje en er een filmpje van gemaakt. Kun jij ook doen!

Ik wens je veel winterplezier met je pop en hoop iets van je terug te horen. 

Tot een volgend blog.

Helen

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.