De kerst is weer voorbij en daar zou ik even bij stil willen staan. Voor velen blijken de kerstdagen belangrijke dagen te zijn. Misschien zijn ze ook wat beladen of ben je blij dat je het weer hebt gehad voor een jaar. Hoe het ook was, ook over jouw kerst is iets te vertellen.

Ik hoor vaak van mijn klanten dat ze het moeilijk vinden om een pop inhoud te geven. In het begin gaat het nog wel omdat je je dan nog vast kunt houden aan een kennismaking met alle vragen die daar bij horen. Maar zodra de kennismaking achter de rug is en er geen vragen meer aan de pop gesteld worden blijkt het moeilijker om inhoud te vinden voor de pop.

Maar is dat zo? Is er echt zo weinig inhoud te vinden of is het vooral een kwestie van hoe je kijkt en wat je de moeite van het delen waard vindt? Laat ik je wat voorbeelden geven van invalshoeken voor gesprekken die jouw pop zou kunnen gebruiken:

  1. Ik ging op bezoek deze kerst. Ja, bij de zus van Helen. Ja, die had ons uitgenodigd. Ken je dat? Dat iemand je vraagt of je zin hebt om daar te komen eten? Dat was bij ons. Ja, we gingen daar eten en ik moest mijn kersttrui aan. Heb jij ook andere kleren aangehad deze kerst?
  2. Ken je dat? Dat je aan tafel zit en die is helemaal mooi gedekt met borden, en glazen, en messen, vorken, lepels en versiering om het er nĂłg mooier uit te laten zien? Ken je dat? Lukt het jou dan om iets van de tafel te pakken zonder dat er iets om valt? Mij niet, ik kan dat niet goed. Bij mij viel het glas om omdat ik mijn mes terug legde en kieperde ik een lepel met soep van Helen over de tafel toen ik mijn eigen lepel wilde pakken en was het overal op de tafel netjes behalve bij mij. Ken je dat?
  3. Weet je wat ik fijn vond met kerst? Ik vond het fijn om gewoon thuis te zijn, ja, om samen een spelletje te doen. We deden kwartetten, ja, die van Nijntje hebben we weer gedaan en dat was fijn. Niet omdat ik gewonnen heb maar gewoon omdat het gezellig was en we veel hebben gelachen. Wat vond jij gezellig met kerst?
  4. Weet je wat ik ook fijn vond met kerst? Ik vond het ook fijn dat er een kaarsje bij de foto van opa Kees brandde. Ja, die is dood en er nu niet meer bij met de kerst. Dat vind ik jammer want opa Kees maakte altijd veel grapjes en daar moest ik altijd om lachen. Hij was er niet meer bij maar we hebben wel over hem gepraat, over wat hij altijd deed en dat hij altijd wou sjoelen met de kerst en altijd al was begonnen met eten voordat alles op de tafel stond en nog veel meer kliederde op de tafel als ik. Dat vond ik fijn, want door over hem te praten was hij toch niet weg.
  5. Ik wil ook nog vertellen over mijn taart. Ja, ik wilde een taart maken met de kerst. Ja, en ik had heel lang in een boekje zitten kijken welke ik dan zou maken en een hele mooie gevonden. Ja, eentje met mokka en chocolaatjes er op. Helen houdt van mokka dus die wou ik verrassen. Maar de taart is mislukt. Ja, die was veels te moeilijk voor mij, daar moesten allemaal dingen in die we niet konden vinden in de supermarkt. Nee, in de supermarkt kenden ze een paar dingen van mijn lijstje niet dus die heb ik toen ook maar gewoon weggelaten. Ik denk dat ze er wel bij moesten want mijn taart is wel mislukt nu. Echt heel erg mislukt, hij was vies. Is er bij jou wel eens wat mislukt? Wat doe je dan?

Ik (mijn pop) zou ook nog kunnen vertellen over:

  • mijn kerstversiering: welke kleur had die, welke vorm, waar had ik die gevonden, waarom had ik die gekozen?
  • mijn kerstactiviteiten: waar ben ik geweest, was ik alleen of met anderen, moest ik mee of had ik het zelf gekozen, vond ik het leuk of niet?
  • mijn kerstmuziek: luister ik met kerst naar andere muziek, wat luister ik dan, heb ik daar misschien een voorbeeld van?
  • mijn kerstfilms: waar kijk ik naar met kerst, doe ik dat thuis, bij anderen of in de bioscoop, heb ik dat zelf uitgekozen of door anderen laten kiezen, hoe vond ik die film?
  • mijn kerstviering: waar ben ik geweest, met wie was ik daar,wat heb ik daar gezien, wat heb ik daar gezien, wat vond ik het mooist?

Wat zou jij vertellen over kerst?

Mijn kerst was geen groots en uitbundig kerstfeest, maar dat is ook niet nodig. De beste onderwerpen zijn onderwerpen die herkenning oproepen. Onderwerpen waarmee je ervaringen uit kunt wisselen en meer over de ander te weten komt. Het zijn niet alleen de kleine dingen die het ’em doen, maar ook de kleine dingen die heel veel herkenbaarheid oproepen en daarom zijn ze heel erg fijn om te gebruiken als ingang voor een gesprek. Een pop is een uitermate geschikt hulpmiddel om gesprekken te voeren, juist omdat er door kinderen zo makkelijk op gereageerd wordt. Vraag je eens af wat je echt wilt weten van kinderen en of je die informatie kunt krijgen door niet te starten met een vraag, maar met een voorbeeld, een verhaal.

Starten vanuit een verhaal, een invalshoek of een voorbeeld blijkt veel meer reacties op te leveren dan starten vanuit een vraag. Zeker als dat ook nog een open vraag is. Toch lijken we niet zo gewend aan die benadering en dat is best jammer want daardoor missen we informatie die we op een andere manier heel makkelijk kunnen verzamelen. Namelijk door te starten vanuit een herkenbare situatie. Elke dag levert herkenbare situaties en momenten op, je moet ze vooral willen zien en waarderen als te gebruiken ingang.

Dus, wat valt er te vertellen over jouw kerst, welke ingang is herkenbaar voor kinderen en zal waarschijnlijk een mooi gesprek opleveren?

Tot een volgend blog 🙂

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.