Afgelopen weekend zat ik in de bioscoop om de film Aladdin te bekijken. Misschien heb je hem inmiddels ook gezien en zo niet; ik vind het een aanrader, een leuke, ontspannen film met prachtige decors, kostuums en een heerlijke blauwe geest die gespeeld wordt door Will Smith. Een prima manier om een avond op een leuke manier te vullen, zeker als je ook nog in prettig gezelschap verkeert. Ik ben zowel een fan van Will Smith als van Walt Disney én verkeerde in prettig gezelschap dus misschien ben ik wat bevooroordeeld 😀

DE BOODSCHAPPEN VAN WALT DISNEY

Dit wordt geen blog over de film maar een blog over de boodschappen en wijsheden die Walt Disney in zijn films heeft verwerkt. Bekijk deze compilatie maar eens:

https://youtu.be/WOo6CXhYJgI

Hoeveel films en welke wijsheden herkende je?

Voor mij was het de eerste keer dat ik het verhaal van Aladdin zag. Ik heb het sprookje nooit gelezen en heb ook de eerdere tekenfilmversie van Walt Disney niet gezien. Ik weet alleen wel dat Walt Disney boodschappen in zijn verhalen verwerkt en was benieuwd welke boodschap ik zou ontdekken en of dat een boodschap is waarmee ik JaNee nieuwe gespreksstof kan geven.

Ik las deze week dat er nogal wat kritiek op de film is vanuit de feministische hoek, prinses Jasmine  en ook haar hofdame Dalia zouden t.o.v. het oude verhaal niet meegegaan zijn met hun tijd en nog steeds accepteren dat ze als vrouw niet dezelfde rechten hebben dan de mannen en dat was volgens de schrijfster van het artikel een gemiste kans. Ik moet bekennen dat het mij niet heel erg stoorde. Ik vond Jasmine behoorlijk assertief zelfs, ik kom vrouwen tegen die minder assertief zijn en vond haar in dat opzicht prettig. Natuurlijk kan het altijd meer maar om Jasmine of de makers van de film daar nou op aan te kijken gaat me te ver. Laten we vooral afspreken dat we assertiviteit stimuleren, zowel bij meisjes als bij jongens want laten we wel wezen, ook niet alle jongens zijn zo stoer en daadkrachtig als de meeste mannelijke rollen in deze en andere films.

GOED VERSUS KWAAD, MAAR OOK: JE KEUZES BEPALEN JE TOEKOMST

In veel Disney films komt de boodschap voor dat een situatie (vaak eentje die niet fijn is) kan veranderen en dat je daar zelf een aandeel in hebt. Er zijn veel quotes van Walt Disney bekend waaruit blijkt dat hij een positief geloof had in het leven en de mogelijkheden/daadkracht van het individu. Ik noem er een paar:

All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.

People often ask me if I know the secret of success and if I could tell others how to make their dreams come true. My answer is, you do it by working..

We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we’re curious and curiosity keeps leading us down new paths.

If you can visualize it, if you can dream it, there’s some way to do it.

Dreams, ideas and plans not only are an escape, they give me purpose, a reason to hang on.

Ik geloof in persoonlijk leiderschap, in het vermogen om je eigen (levens)route uit te stippelen en zelf te bepalen wat je wel en geen plek wilt geven in je leven. Ik geloof, net als Walt Disney,  in de kracht van dromen, van visualiseren, het stellen van doelen en het focussen op het behalen van die doelen. Ik begin vaak met het einde voor ogen: ik zie voor me waar ik naartoe wil en ga vanaf dat punt tussenstappen maken, van het einddoel terug naar waar ik nu sta en start dan met de eerste stap die ik zetten moet in de richting van dat doel. Stapje voor stapje kom ik er en onderweg raak ik vaak genoeg gefrustreerd, maar dat hoort er ook bij, als het allemaal makkelijk zou gaan dan is er niks aan, dan heb ik niets geleerd, ben ik niets gegroeid en is de prestatie ook veel minder waard dan wanneer ik er wat meer moeite voor heb moeten doen.

De afgelopen maanden heb ik veel trainingen gedaan die te maken hebben met persoonlijk leiderschap en daarin kwamen elke keer dezelfde namen terug als voorbeelden, Walt Disney is er daar eentje van, maar er zijn er meer. Ik wilde in de materie duiken omdat ik voor een belangrijke keuze in mijn leven stond, maar ook omdat ik geloof dat deze materie heel goed toe te passen is op kinderen, dat wij allemaal in staat zijn om kinderen boodschappen mee te geven waar ze de rest van hun leven iets aan hebben en die ankers kunnen zijn in tijden dat het even niet zo lekker met ze gaat of wanneer ze twijfelen wat te doen.

TERUG NAAR ALADDIN EN WAT JANEE DAAR OVER TE VERTELLEN HEEFT

De boodschap die ik uit Aladdin haalde ging over vriendschap en een ander ook iets gunnen. Aladdin kreeg 3 wensen van de geest en mocht die invullen zoals hij zelf wilde. De geest zou daarna weer terug in de lamp verdwijnen en daar blijven tot een volgende hem vond. De enige manier om uit de lamp bevrijd te worden was als iemand 1 van zijn of haar wensen aan zou wenden om te wensen dat de geest weer menselijk werd. Tot nu toe was dat niet gebeurd, kennelijk zijn er niet veel mensen die twee wensen wel genoeg vinden als je er ook drie kunt laten vervullen.

Alleen dit gegeven levert al een interessante vraag op die JaNee zou kunnen stellen, ik hoor het haar vragen: ‘stel je mag drie dingen wensen en wilt heel graag een nieuwe ipad, een elektrische trein en een nieuwe fiets maar jouw vriendje wil heel graag met jou mee naar de voetbalclub en heeft geen voetbalschoenen en zijn moeder kan die ook niet voor hem betalen, zonder voetbalschoenen mag hij geen lid worden. Zou je dan liever voetbalschoenen voor hem wensen en de ipad, of de trein of de fiets af laten vallen als wens voor jou zelf?’ M.a.w. wat is belangrijker voor je: spullen (of in een ander voorbeeld, aanzien, macht, etc. ) of vriendschap?

In de film ontstond een vriendschap tussen de geest en Aladdin en bleek de geest ook kritisch op de houding van Aladdin. Vriendschap gaat niet alleen over leuke dingen samen doen en elkaar steunen, maar ook over durven reflecteren op het gedrag van de ander. Ook dat levert een interessante vraag voor JaNee op: ‘ken je dat? Dat een vriendje iets doet wat niet bij hem past of wat hij normaal nooit doet, bijvoorbeeld iemand rottig uitlachen. Of tegen je heeft gelogen over dat hij ziek was en daarom niet met je kon spelen. Ken je dat? Durf je dat dan tegen hem te zeggen of ben je bang dat hij dan jouw vriendje niet meer wil zijn?’

Vriendschap gaat ook over samen meer kunnen bereiken dan alleen. Het is niet alleen gezelliger, maar samen kun je ook meer bereiken. JaNee zou ook kunnen vragen wat je samen wel lukt en alleen niet, hoe je eigenlijk aan vriendjes vraagt of ze je willen helpen, hoe je aan vriendjes duidelijk maakt dat je blij met ze bent, het fijn vind dat ze je helpen, wat je graag samen met vriendjes doet en hoe je samen een plannetje kunt maken zonder ruzie te krijgen of zonder dat iemand de baas over je speelt bijvoorbeeld. En natuurlijk is de assertiviteit die in het begin al benoemd werd hier een onderdeel van.

Het lijken me drie interessante gespreksingangen die ik naar aanleiding van deze film, die ook geschikt is voor kinderen, kan gebruiken via JaNee. Natuurlijk zijn er nog veel meer ingangen te bedenken dus deel gerust de jouwe, ik kijk er naar uit!

Tot het volgende blog…

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.