Helen is aan het zoeken, ja, die is aan het zoeken naar een heel groot bad voor de vogeltjes, ja, dat gaat wel lukken dus. Dus groot bad is er voor in de vogeltjestuin, er zijn al vogelhuisjes, er zijn al plekjes waar ze kunnen eten, dus dat is helemaal goed al hè. Ja, dus nu ga ik plantjes zoeken voor in de vogeltjestuin, ja, want zonder plantjes is het niet een echte tuin hè, nee, ik wil ook plantjes en Helen zegt dat er ook plantjes zijn die vogeltjes en vlinders heel erg lekker vinden, ja, waar ze blij van worden omdat ze lekker ruiken of mooie kleuren hebben, of besjes die ze lekker vinden en op kunnen eten. Dus daarom moeten er ook plantjes in de vogeltjestuin en ik ben nu aan het kijken wat voor een plantjes er allemaal zijn, ja, hoe de plantjes heten die ik wil, ja en dat moet Helen dan opschrijven want anders weten we niet waar we naar moeten zoeken in de winkel die plantjes verkoopt, in het tuincentrum.

Want daar zien de plantjes er soms heel anders uit hè, ja, als ze nog geen bloemetjes hebben zien ze er anders uit en dan zoek ik me rot. Ja, ik ben een keertje op zoek geweest naar zonnebloemen, je weet wel deze:

en die kon ik helemaal nergens vinden in het tuincentrum, dus toen heb ik het aan een meneer gevraagd en die bracht me toen een zakje. Maar dat zocht ik niet, ik zocht zonnebloemen en toen zei die meneer dat ik de zaadjes uit het zakje in een potje moest doen en dat daar dan zonnebloemen uit gingen groeien. Wist jij dat? Dat zonnebloemen uit een zaadje groeien? Nou, ik wist dat toen niet en daarom kon ik ze ook niet vinden natuurlijk.

Dus daarom wil ik nu weten hoe de plantjes heten waar het bloemetje bij hoort wat ik hebben wil en die ben ik nu aan het opzoeken in dit boek. Dat is een encyclodie, ken je dat? Een encyclopie? Dat is een boek waar alle plantjes in staan, dat is niet een echt leesboek maar een opzoek boek, ja, daar kun je in opzoeken hoe iets heet en wat het is en waar het groeit en wat het nodig heeft om te groeien. Ja, bij planten heet dat een planten-encyclopedie maar je hebt ook een dieren-encyclopie en daar staan dan weer dieren in en je hebt ook een encyclopedie met schilderijen, of met vogels, of met landen, of met dingen die vroeger zijn gebeurd, dat is dan een geschiedenis-encyclopedie. Ja, er zijn heel veel encyclopedies en dat zijn allemaal opzoekboeken. Ja.

Maar ik ben nu dus aan het kijken wat ik mooi vind, wat voor een plantjes ik wil in de vogeltjestuin. En dat zijn er veel hè, ja, ik vind veel mooi wel maar ik weet nog niet of ik allemaal kleurtjes door elkaar wil of alleen maar gele bloemetjes, gele bloemetjes vind ik mooi, maar ik vind rooie en oranje bloemetjes ook mooi, en paarse vind ik mooi en er zijn ook blauwe bloemetjes, die vind ik ook mooi en ik heb ook hele mooie roze gezien dus ik weet het niet meer eigenlijk.

En Helen zegt dat er misschien ook wat besjes in de vogeltjestuin moeten komen, ja, want vogeltjes vinden besjes ook lekker en besjes hebben we nog niet in onze tuin dus ik ben ook aan het kijken naar plantjes met bloemetjes en besjes, ja, als de vogeltjes dat fijn vinden dan moeten die er ook in want ik wil natuurlijk wel dat de vogeltjes heel graag in mijn tuin zijn hè, ja, dat ze ook elke keer weer terugkomen en hier eigenlijk willen wonen, dat wil ik. Straks ga ik samen met Helen kijken naar de bloemetjes die ik heb uitgekozen en dan gaat zij zeggen of die plantjes ook in mijn tuin kunnen, ja, of die plantjes het ook fijn gaan vinden in de tuin want dat moet ook hè, ja, de vogeltjes moeten het fijn vinden maar de plantjes ook want anders gaan de plantjes dood en dan gaan de vogeltjes misschien ook weer weg dus ze moeten het allebei fijn vinden in mijn tuin en daar gaat Helen me dan weer bij helpen, ik kijk de plaatjes in de encyclopedie en zij gaat lezen wat erbij staat. Goed bedacht van ons hè?