Gisteren was er regen hè, toen baalde ik dat ik niet aan mijn boomhut kon bouwen en zat ik me te vervelen. En Helen baalde van mij, dat ik zo aan het vervelen was en die heeft me toen naar buiten gestuurd, wel met laarzen en een regenjas hè, ja, dat ik niet heel nat werd enzo maar ik moest maar in de tuin gaan kijken naar de boom en buiten plannetjes maken en kijken of er in de schuur dingen waren die ik kan gebruiken voor mijn hut. Ja, die had geen zin meer om naar mijn geverveel te kijken en te luisteren zei ze, ik moest maar lekker buiten gaan vervelen. Flauw hè, ja vond ik ook, ik mag me toch best een keer vervelen, zo vaak verveel ik me nou ook weer niet, kan ik het helpen dat het steeds regent, kan ik toch ook niks aan doen? Nee, als het regent dan regent het gewoon en daar mag ik toch best van balen? Baal jij nooit? Ja toch?

Nou, toen ging ik dus maar naar buiten, ik vind regen niet zo heel erg en helemaal niet als ik dan mijn laarzen aan heb dus ik ben eerst lekker door alle plassen gaan stampen, echt heel hard, dat het water en de blubber helemaal in mijn haar zat, ken je dat? Is leuk hè, ja de klodders blubber vlogen echt alle kanten op dus dat werd mijn spelletje, om alles te raken met een klodder blubber en toen ik daarmee klaar was ging ik bij de boom kijken, bij de boom voor de boomhut en daar was iemand geweest…………ja, kon ik zien in de blubber, daar had iemand gelopen, iemand met kleine voetjes want ik zag ze, allemaal voetstapjes in de modder. In de modder kun je dat goed zien hè, ja, in de modder zak je altijd een beetje weg en dan zie je waar je voeten gestaan hebben, ja en daar komt dan ook weer een plasje water en dan zie je het nóg beter. Dus ik ging zoeken waar de voetstappen naartoe gingen, ja, dat wilde ik weten, ik wilde weten wie er bij onze boom geweest was. De voetstapjes gingen helemaal niet over het pad heen maar gewoon door de tuin heen, ik zag ze onder de struik, en bij het hek en toen gingen ze onder een andere struik door, langs de bak met plantjes en daar waren heel veel voetstapjes ineens, alsof er meer iemanden gelopen hadden, of dat hij van de voetstappen daar had staan dansen of niet zo goed wist welke kant die nu op zou gaan en maar een beetje heen en weer gelopen was, ja, zo zag het er uit. Maar wie het was zag ik niet dus ik ging Helen roepen dat er iemand in onze tuin was geweest, iemand met kleine voeten, een kabouter of zo.

En toen zij kwam kijken zei ze dat dat niet een mens was die daar gelopen had maar een vogel. “Hoe weet je dat het een vogel was?’ vroeg ik want misschien was het wel een poes hè, bij ons in de tuin lopen ook wel eens poezen dus waarom was dit dan een vogel? Weet je wat ze zei? Ze zei dat vogels andere pootjes hebben als een poes en dat je aan voetstappen kan zien wie er gelopen heeft. O echt waar? Maar hoe weet je dan welk beest welke voetstappen heeft? Nou, daar had ze kaartjes van, ja kaartjes met de voetstappen van beesten. Bij een beest heet dat ‘pootafdruk’ wist je dat? Ja, is zo en als je ze zoekt dan ben je op zoek naar ‘sporen’ van het beest, ben je dus aan het spoorzoeken. Spoorzoeken ken ik wel, dat is ook een spelletje hè, dat je blauwe pijlen op de stoep tekent hoe je lopen moet, of overal dingetjes in de boom hangt en die dan moet volgen, dat heb ik wel eens gedaan maar bij beesten kan dat dus ook! Da’s leuk! Dus ik wou die kaartjes wel eens zien en nou ben ik aan het kijken of ik kan raden bij welk beest welke poot hoort, ja, ik heb kaartjes van poten en kaartjes met daarop foto’s van beesten en de poten horen bij een beest. Ik leg nu een poot bij het beest van wie ik denk dat de poot is en dan kijk ik straks samen met Helen of ik het goed heb gedaan, hoeveel ik er goed geraden heb. Ik heb meer poten dan beesten want bij elk beest horen twee poten, eentje aan de ene kant en eentje aan de andere kant, een linker en een rechter, die zien er ook weer anders uit, wist je dat? Ja, dat is zo, ze lijken op mekaar maar zijn toch niet helemaal hetzelfde. De vogel heb ik wel goed denk ik want die had ik al gezien hè maar er is er nog eentje die er wel op lijkt, die is alleen groter en ik heb geen plaatje van een grote vogel, wel van een poes, een hond, een tijger, een olifant, een hert, een eend, zo’n beest met wit en zwart, ik weet niet hoe die heet, die heb ik ook nog nooit gezien en ik heb ook een plaatje van een meneer, maar die heeft geen voeten die op een vogel lijken dus daar is die poot niet van. Ik weet het niet, welk beest heeft nou een beetje zelfde poot als een vogel, wat denk jij?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.