In onze collectie zijn er grote, kleine en mini-menspoppen. Wat is nou eigenlijk het verschil en welke maat is het meest geschikt voor uw situatie?

Living Puppets maakt drie maten menspoppen, de 65 cm, de 45 cm en de 35 cm grote menspop. In de praktijk blijkt er nogal wat onduidelijkheid te zijn over welke maat voor welke situatie en wordt er aangenomen dat de kleine- en de mini-menspop voor kinderen het meest geschikt is. In dit artikel wil ik u zicht geven op de maten van de verschillende menspoppen en dan heb ik het niet alleen over de lengte, we hebben de centimeter erbij gepakt en de poppen op 10 punten met elkaar vergeleken, dat schema volgt zometeen. Daarna wil ik u vertellen wat die maten voor invloed hebben op de bespeelbaarheid van de pop.

menspop menspop groot menspop klein  menspop mini
totale lengte 65 cm 45 cm 35 cm
lengte lijf 50 cm 33 cm 25 cm
breedte lijf 20 cm 15 cm 12 cm
lengte hoofd 15 cm 12 cm 10 cm
diameter hoofd Ø 60 cm 47 cm 40 cm
breedte handingang hoofd 12 cm 10 cm 7 cm
totale lengte arm 30 cm 20 cm 17 cm
lengte hand 14 cm 10 cm 7 cm
breedte hand 12 cm 12 cm 10 cm
totale spanwijdte pop 80 cm 55 cm 46 cm

De mini-menspop (35 cm) is enkel geschikt voor kinderen en dan ook nog vooral voor echt jonge kinderen (tot 4 jaar). De handingang in het hoofd is te klein voor een volwassen hand, de handingangen in de handen ook.

De kleine menspop (45 cm) is gemaakt voor bespeling door jonge kinderen, de handingangen zijn kleiner, ingang in het hoofd is ook wat korter waardoor ze beter passen op een kinderhand dan de grote menspopen. Máár………kinderen maken vaker gebruik van beide handen dan volwassenen dat doen en dan blijken de armen en ook de spanwijdte van de kleine menspop al snel te kort waardoor er meer druk komt te staan op de naden van de armen. Een kleine menspop gaat daardoor vaak korter mee dan een grote menspop (bij bespeling door kinderen). We merken ook dat kinderen doorgaans langer (in jaren) doorspelen met een grote menspop en dat die maat ook door jonge kinderen fijn gevonden wordt omdat de maat het kind ook de mogelijkheid geeft zich er heerlijk achter te verschuilen, meer dan bij een kleine menspop. Hoewel de 45 cm maat misschien beter aansluit bij kinderen adviseren wij toch al grote menspoppen voor kinderen vanaf 5-6 jaar omdat de grote menspop beter aansluit bij het spelgedrag van de meeste kinderen. Kiest u toch voor een kleine menspop voor uw kind, probeer uw kind dan aan te leren dat het niet beide handen maar één hand en het hoofd van de pop bespeelt, dat verlengd de levensduur van de kleine menspop aanzienlijk.

Ook volwassenen met kleine handen kunnen kiezen voor een kleine menspop, de handingangen in de armen zijn over het algemeen wel te krap voor een volwassen hand maar er zijn een aantal uitzonderingen. Daarom vermelden we bij elke kleine menspop of hij ook geschikt is voor bespeling door volwassenen. Wat deze poppen uitzondering maakt is het materiaal van de armen, in een aantal gevallen zit daar meer rek in waardoor het voor een kleine volwassen hand kan. Bedenk wel dat de spanwijdte 25 cm korter blijft dan bij een grote menspop.

De grote menspop (65 cm) is veruit in de meerderheid in de Living Puppets collectie en dat is niet voor niets, het is een fijne, goed bespeelbare maat met mogelijkheden, de lengte van de armen is wat langer, de handen iets groter waardoor het makkelijker wordt om de pop ook echt iets vast te laten houden, de totale spanwijdte biedt ruimte om de pop verschillende handelingen uit te laten voeren en de mond biedt genoeg ruimte om de pop ook gezichtsuitdrukkingen mee te geven. De grote menspop oogt als een kind wat bij u op schoot zit en tot leven komt. Een andere reden waarom de grote menspop populairder is dan de kleine menspop heeft te maken met het feit dat de grote menspop makkelijk van outfit kan wisselen omdat hij kindermaat 68-74 past. Dit maakt dat de grote menspop moeiteloos in elk seizoen mee kan gaan, in allerlei thema’s ingepast kan worden omdat er altijd wel kledingstukken te vinden zijn die passen. Bij de kleine menspop is dat aanzienlijk minder en moet u vaker zelf nieuwe kledingstukken maken.

Voor welke maat u ook kiest, bedenk dat het hoofd letterlijk het meest sprekende gedeelte van de pop is, handpoppen worden niet voor niets ‘praatpoppen’ of ‘vertelpoppen’ genoemd dus in de ingang in het hoofd moet eigenlijk altijd een hand zitten waardoor er nog 1 hand overblijft voor eventuele bespeling van een arm van de pop (maar dat hóeft natuurlijk niet persé).

Wat ons betreft is het niet zo dat kinderen met kleine menspoppen zouden moeten spelen, de praktijk wijst uit dat zij zelf vaak voorkeur hebben voor een grote menspop, de praktijk wijst ook uit dat het spelgedrag van kinderen niet altijd samengaat met de beperkingen die een kleine pop hebben en dat dit met name komt doordat de kleine poppen in alles kleiner en korter zijn, niet alleen in lengte. Laat u dus niet teveel leiden door de maat maar vraag u vooral af wat u met een pop wilt, wie er met de pop gaat spelen en hoe erg het is als ingangen eventueel iets te groot zijn want door met een pop te gaan spelen worden te grote hoofdingangen soepeler, gaan ze zich meer naar uw handen vormen en ontstaat er vanzelf meer grip. Een korte ingang zal nooit langer worden, een langere ingang kan wel meer grip gaan bieden.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.