Gisteren schreef JaNee dit blog over haar ontmoeting met American Football tijdens haar wereldreis. Vandaag wil ik je de foto laten zien waar dit avontuur mee begon (of dacht je dat Jip, Mo en JaNee echt op dat veld waren?). De foto die me op het idee bracht iets te doen met twee sporten die fonetisch op elkaar lijken, in uitvoering verschillend zijn maar toch ook de nodige overeenkomsten hebben.

Ik wil je vandaag meenemen naar ‘mijn wereld’ en je laten zien hoe ik te werk ben gegaan bij deze (en andere) wereldreizen, wat ik daarbij gebruik en welke keuzes ik maak. Ik neem je eerst even mee terug in de tijd.

De zomer van 2013

2013 was een moeilijk jaar; de economische crisis was volop merkbaar, iedereen had het over geld en budgetten (vooral over het ontbreken ervan), scholen en kinderdagverblijven draaiden de scholingskranen dicht, niets leek nog te kunnen en de mineur was overal voelbaar. Niemand kon vertellen hoe lang die situatie zou gaan duren dus wat doe je dan; laat je je er door deprimeren en stap je ook maar in de ‘kan-niet-molen’, of ga je op zoek naar lucht en mogelijkheden? Ik koos voor het laatste want ‘kan-niet’ past niet bij mijn karakter, ik geloof in mogelijkheden en kansen creëren, zelfs als de rest van de wereld er niet in gelooft.

Ik liep per toeval tegen de zwarte Porsche aan en kort daarna zag ik opnieuw Priscilla, Queen of the dessert. Ken je die film?

Ik vind hem fantastisch en zag helemaal voor me hoe JaNee in haar Porsche de wereld door zou reizen. Ik deed op dat moment een cursus grafische vormgeving dus het zouden twee vliegen in één klap zijn: én een vrolijk vervolgverhaal waar ik in JaNee haar blog een hele zomer mee kon vullen én een leuk oefenproject om maskers en selecties te maken in photoshop. Tijdens het uitproberen bleek dat de Porsche te groot was voor JaNee alleen en dat het geen goed beeld opleverde dus werden Mo en Jip erbij gezet om het plaatje op te vullen. En zo ontstond de eerste foto. Na een paar testfoto’s kwam er een keerpunt want toen werden er brillen toegevoegd. Zow, dat gaf een grappig effect! Wat zou er gebeuren als ik pruiken, hoeden, petten en andere accesoires toe zou voegen? Het werd steeds gekker en (voor mij) dus steeds leuker. Die zomer photoshopte ik me helemaal suf en maakte ik mijn eerste foto-complilaties t.b.v. de eerste wereldreis van JaNee, Jip en Mo.

Zoeken naar achtergronden en inhoud

“Achtergronden” moet in dit geval letterlijk genomen worden; ‘waar plak ik de Porsche op?, Welk landschap, welke situatie is niet alleen leuk om te gebruiken (qua beeld) maar heeft ook nog inhoudelijke mogelijkheden?’ Want laten we wel wezen, het plaatje is nooit een doel op zich, het doel is: inspireren, informeren en inhoud geven.  Dus ging ik op zoek naar achtergronden. In eerste instantie op mijn eigen pc (want bij eigen foto’s heb je geen gezeur met beeldrechten enzo) maar daar was ik al wel snel klaar. Foto’s genoeg maar weinig die genoeg ruimte boden om er een Porsche in te plakken dus dan toch maar zoeken op internet naar hoge resolutie foto’s waar geen rechten op zaten. Inmiddels maak ik geen gebruik meer van foto’s van internet maar gebruik ik alleen nog stockfoto’s omdat die altijd groot genoeg zijn én ik die gebruiken mag (bij stockfoto’s heb je gratis en betaalde aanbieders, bij die laatste groep kan de prijs per foto nogal verschillen, bij de eerste groep de kwaliteit van de foto).

Ik heb de afgelopen jaren stockfoto’s verzameld en een bundel met duizenden foto’s voor een goede prijs aangekocht zodat ik elk denkbaar onderwerp kan illustreren met foto’s, plaatjes, animaties en video-clips. Sommige dingen kun je gewoon nooit genoeg hebben, afbeeldingen zijn daar, wat mij betreft, een goed voorbeeld van. Je moet alleen zorgen dat die afbeeldingen wel een beetje logisch opgeslagen worden en ook weer makkelijk te vinden zijn dus geef ze een goede naam of een goed zoekwoord mee.

Voor deze wereldreis liet ik me leiden door mijn verzameling foto’s en keek ik vooral naar mogelijkheden en associaties. Waar gaat deze foto over? Is er een verhaal te vertellen bij deze foto? Welke associaties roept het beeld bij me op? Kan de Porsche ergens in deze foto geplakt worden? (Als het antwoord op die vraag NEE was dan hield het wel gelijk op, hoe mooi of bruikbaar de foto dan verder ook was.) Past de Porsche bij de omstandigheden op deze foto? Ik kan best wat photoshoppen maar ik ben geen prof op dat gebied dus een onderwaterscene met de Porsche zit er niet in (hoe leuk ik dat ook zou vinden), rijdend door een woeste storm of in een sneeuwbui lukt me ook niet dus die foto’s vielen allemaal af omdat ik daar technisch niet goed genoeg in ben. Het is best handig om je eigen sterke en zwakke punten te kennen 😀

Terug naar de American Football foto

Ik had niet van te voren bedacht dat ik mijn Porsche-rijdende-vrienden in een Football stadium terecht zou laten komen. Dat idee ontstond pas toen ik de foto zag want met een beetje slim plakken zou het lukken om de Porsche tussen de spelers te plakken, daarmee de indruk te wekken dat ze daar ook echt waren en het gaspedaal flink in moesten drukken om te voorkomen dat ze onder de kluwe ruige spelers terecht zouden komen. Het beeld sprak me aan maar zat er verder ook een verhaal in? Iets educatiefs, informatiefs of emotioneels? Ik vertrouw graag op mijn eerste gevoel, mijn eerste ingevingen en dat was in dit geval: voetbal – football, klinkt bijna hetzelfde maar is het dat ook? In mijn hoofd beginnen de radartjes dan gelijk te draaien en zie ik verschillende ballen, verschillende tenue’s, verschillende stadions, verschillende doelpalen, verschillende velden langskomen. Oké genoeg inhoud aan te geven dus, ik kan het uitwerken in een mindmap en daarmee laten zien dat er verschillen zijn maar ook overeenkomsten (beiden een sport, beiden een balsport, beiden een team, beiden een stadion voor duizenden mensen, beiden populair). En dus kwam de American Football foto in de verzameling voor de wereldreis 2018 terecht.

Fotobewerkingsapps

Voor wie nu denkt, ‘ik wil dat ook wel maar ik kan niet met photoshop overweg’ (en dat zijn de meesten van ons), heb ik goed nieuws want met de komst van de smartphone en de tablet zijn er ook veel goede fotobewerkingsapps op de markt gebracht waarmee het bewerken van een foto (na wat eerste vingeroefeningen) een eitje is. Veel apps zijn gratis of kosten een paar euro, niet te vergelijken met de prijs van een goed fotobewerkingsprogramma in ieder geval. Ik werk zelf met verschillende waaronder Superimpose maar er zijn er veel meer. Een greep uit de beschikbare apps vind je hier. De apps werken een stuk sneller en zijn veel eenvoudiger dan een fotobewerkingsprogramma waardoor het voor een leek, dus ook voor jou, haalbaar is om een leuke compilatie-foto te maken. En dat geeft dus vooral mogelijkheden!

Wereldreis 2018 versus wereldreis 2013

De wereldreis van dit jaar verschilt van de wereldreizen van voorgaande jaren. In 2013 heb ik me niet alleen een zomer lang suf zitten photoshoppen (nog geen apps toen) maar ben ik ook veel tijd kwijt geweest met het zoeken naar inhoud omdat de wereldreis toen verhalend was en informatief moest zijn (zelfgesteld doel). De blogs zijn hier en hier terug te vinden. In 2015 gebruikte ik hetzelfde concept en daarna is het niet meer echt van de grond gekomen omdat het leuk was maar ook heel arbeidsintensief en tijd kom ik bijna altijd tekort.

Daar komt bij dat ik eigenlijk niet zo dol ben op uitgewerkte concepten en liever inspirator, coach en trainer ben dan een lopend ideeënboek. Ik draag liever (denk)kaders aan die de ander helpen zijn/haar eigen uitwerkingen te gaan bedenken dan dat ik een doel maak van de uitwerking. In de wereldreis van dit jaar draag ik dus vooral plaatjes aan, met zinnen, steekwoorden en soms een mindmap of vraag. Ik zal verschillende keren een blog schrijven om je een denk(kader) aan te reiken waar je zelf mee aan de slag kunt om je eigen vaardigheden uit te bouwen en je manier van denken over het werken met je pop wat te prikkelen. Ik ben een groot voorstander van ‘zelluf doen’, het vergroten van de zelfstandigheid, de zelfdenkendheid, de zelfwerkzaamheid en het zelfvertrouwen en heb binnen Wonderbaarlijke Spiegels een andere rol en insteek dan ik binnen Handpop.nl  heb. Daarom zullen de blogs op Wonderbaarlijke Spiegels ook persoonlijker zijn en meer gericht op (zelf)ontwikkeling, hier ben ik aanwezig in de hoedanigheid van trainer en coach.

Dank je wel als je helemaal tot hier hebt doorgelezen. Laat even weten of je iets hebt aan de tips en werkwijze in dit blog en hopelijk zie ik je weer in een volgend blog.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.