Dit weekend zou JaNee dan toch eindelijk naar ons nieuwe huis komen kijken, zaterdag ging ze met Sinterklaas mee, ze zouden boerenkool gaan eten, een spelletje Twister doen en daarna mocht ze mee op pad, niet als hulppiet maar gewoon voor de gezelligheid en ook nog samen met de Sint op Amerigo dus ja, dat was een feest. En daarna zouden ze doorgaan naar ons kantoor in Elst, daar zouden ze een tussenstop maken, weer lekker warm worden, Sinterklaas kon dan een dutje doen, nog even zijn grote rode boek bijwerken en dan ging Sinterklaas weer op pad en zouden JaNee en Mees naar ons nieuwe huis komen. Ik begon me al ongerust te maken toen ze niet op kwamen dagen maar toen belde JaNee “sorry, sorry maar we komen niet, Sinterklaas is zijn werkmijter vergeten en die moeten we even terugbrengen naar zijn kasteel want zonder werkmijter kan hij niet werken.”

Maar hij heeft toch zijn gewone mijter nog? vroeg ik een beetje teleurgesteld maar nee, ik begreep het niet, natúúrlijk heeft Sinterklaas zijn gewone mijter nog maar die doet ie alleen op als hij op pad gaat, dat is zijn ‘nette’ mijter, zoals je ook ‘nette’ schoenen kunt hebben die je alleen maar aandoet als je naar iets speciaals gaat, of ‘nette’ kleren die je alleen op zondag of voor een feest aantrekt maar verder niet, of een ‘nette’ jas die je alleen maar……ja, ja JaNee, ik begrijp wat ‘nette’ is, dat is iets wat je niet altijd draagt en wat meestal in de kast hangt of staat omdat je niet wilt dat het vies wordt. Ja, precies, zo was het en de werkmijter was voor als je aan het werk bent, die is voor ‘makkelijk’ en ‘niet erg als die vies wordt’ en ‘als zo’n blauw pak waar je helemaal in past als je in de tuin gaat werken, dat je gewone kleren niet vies worden enzo en dat je op dat blauwe ding lekker kunt kliederen’, de werkmijter was zoiets als ‘een verfschort’ als je ging verven, snap je? Ok, de werkmijter is dus voor Sinterklaas wat een overall voor de tuinman is? Ja, dat was ongeveer hetzelfde en Sinterklaas kan alleen maar goed denken met zijn werkmijter op, zonder zijn werkmijter lukt dat niet goed dus de werkmijter was wel een belangrijk ding en daarom moest het toch echt, echt, echt naar Sinterklaas gebracht worden want anders liep misschien wel het hele feest in de soep. Ok, ik vind het niet leuk maar ik snap het wel. Ik wilde weten of Sinterklaas al gebeld had dat ze de werkmijter moesten komen brengen maar dat was niet zo.

“Nee, hij is nu op pad hè en dan mist ie hem nog niet, dat komt pas als ie thuis is en weer aan het werk wil gaan, hij werkt nu veel hè en dan gaat ie hem missen en dan kan hij misschien niet slapen en dan is hij morgen moe en dan voelt ie zich morgen misschien niet lekker en dan loopt het feest in de soep hè, dus wij zagen hem liggen en gaan hem even terugbrengen naar Sinterklaas, dan is hij weer terug als Sinterklaas terug komt op zijn kasteel en dan lijkt het net of hij hem niet vergeten is. Sinterklaas vergeet veel hè, ja, Sinterklaas is ook al oud maar hij zegt altijd dat hij nog bijna niks vergeet en nu vergeet hij bijna alles en daar maakt hij zich wel een beetje zorgen over zegt ie, ja, hij zei vandaag nog dat hij echt wel oud wordt en dat hij dit jaar meer vergeet dan vorig jaar en hoopt dat hij volgend jaar niet vergeet om weer naar ons toe te komen, dus wij moeten Sinterklaas helpen hè, ja, dat hij zich niet zorgen maakt enzo en wel goed slaapt enzo, dus als de werkmijter er is als hij thuis komt is het net of hij niks vergeten is, is een goed plan toch?”

Ze zijn echt goeie vrienden, JaNee en Sinterklaas, dat merk je wel hè, ik vind het lief dat ze zo goed voor elkaar zorgen, zo graag samen zijn en ik hoop ook dat Sinterklaas niet vergeetachtiger gaat worden want dat zou wat zijn zeg! Ik vind de pieten ook wel vergeetachtig dit jaar want waarom let de opperpiet…..hoe heet ie alweer?……niet op Sinterklaas zijn spullen?