Moet je kijken, ik heb kaarten gevonden in de kast, ja, deze had ik nog niet gezien dus die heb ik bekeken en ik snapte het niet want het is niet een kwartet ofzo, nee, de plaatjes lijken helemaal niet op mekaar, ze zijn harstikke verschillend en dus wou ik weten wat ik dan met deze kaarten doen kan.

Helen zei dat het praatplaatjes zijn en praatplaatjes ken ik wel natuurlijk, ja, dat zijn plaatjes waar je dan een verhaal bij kan vertellen maar met deze plaatjes kun je nog meer want er horen ook vragen bij en je kunt ook groepjes kaarten maken die dan bij dezelfde vraag horen en je kunt ook vragen krijgen waar het ene kaartje wel bij past en het andere niet. Vragen als ‘wat maakt je blij?’ bijvoorbeeld. Ik word wel blij van rennen in het gras maar ik ben niet blij als ik de sleutel van mijn speelgoedkist niet kan vinden. Bij die vragen moest ik de kaartjes van ‘wel blij’ op een stapeltje leggen en de kaartjes van ‘niet blij’ op een ander stapeltje. Snap je?

Ik laat je de kaartjes even zien en dan doe ik ook gelijk een vraag die erbij hoort, goed?

Ik had dus een stapeltje met 6 kaarten:

  • het jongetje wat aan het dansen is
  • het jongetje wat zich al een beetje aankleden kan
  • de kinderen die buiten aan het spelen zijn met een bal
  • de fee
  • Sinterklaas
  • en het meisje die met de bloem aan het huppelen is

Welke is dan het meest gelukkig hè? Ik weet dat niet, nee, dus ik dacht dat ik dan het best kon bedenken waar ik zelf het allergelukkigst van word en toen bleven er drie over:

  • het jongetje wat zich al een beetje aankleden kan
  • de kinderen die buiten aan het spelen zijn met een bal
  • en het meisje die met de bloem aan het huppelen is

En toen ging ik daar weer over nadenken; wie is dan het allerallergelukkigst?

Welke denk jij dat ik heb gekozen? Welke zou jij zelf kiezen?


De kaartjes waar JaNee het over heeft zijn deze kaartjes: de Praatplaatjes van Filosofiejuf.nl. De kaartjes zijn redelijk groot, de tekeningen kleurrijk en herkenbaar (met een beetje hulp van de tekst op de achterkant soms) en de vragen divers genoeg om ook jonge kinderen uit te dagen mee te doen in het gesprek. JaNee is er nog niet mee uitgespeeld zegt ze.

Meer informatie over de Praatplaatjes kun je vinden op: Filosofiejuf

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.