Ja, jij denkt misschien dat de lente nu pas begonnen is en dat is ook zo natuurlijk maar het is niet ineens lente hè? Nee, die is eerst al een poosje onderweg, ja, die komt eerst kijken of het al weer kan, het lente worden, of de bloemetjes alweer kunnen gaan groeien en of er al weer nestjes voor vogels gemaakt kunnen worden. Wij wonen in het bos en dan zie je dat, ja, dan hoor je ineens dat de vogels veel harder aan het fluiten zijn en aan het rondvliegen zijn om te kijken waar ze hun nestje gaan maken. Da’s leuk he?

Zal ik laten zien welke vogels ik al heb gezien in onze tuin?

roodborstje

Nou deze, dat is een roodborstje. Dat kan je ook zien aan zijn buik hè, die is rood en daarom heet het een roodborstje. Die hebben wij veel in onze tuin. Ja, die komen ook best dichtbij en zijn best nieuwsgierig en als ze zin hebben gaan ze ook in het vogeltjesbad badderen, dat ziet er leuk uit.

KoolmeesjeEn dit is een koolmeesje, die zit ook bij ons in de tuin. Ja, koolmeesjes hebben we ook veel, die komen vaak bij ons eten en dan komen ze meestal met een paar tegelijk. Ik denk dat die graag samen zijn. En de koolmeesjes maken ook altijd nestjes bij ons in de tuin. Ja, we hebben van die nestkastjes in de boom gehangen en dan vliegen ze daarin met takjes enzo om een nestje te maken en dan leggen ze daar eitjes in. En dan hebben we dus jonge vogeltjes ook. Die maken echt wel herrie.

boomkleverEn deze hebben we ook, dat is een boomklever. Rare naam hè voor een vogel maar zo heet ie echt. En weet je wat de boomklever kan? Die kan tegen een boomstam omhoog en naar beneden lopen. Knap hè? En hij heb ook best een lange snavel en is platter dan het roodborstje en de koolmees ook.

En deze komt ook wel eens bij ons in de tuin langs, niet elke dag maar wel soms. Dit is een specht, je weet wel, een Woody Woodpecker die met zijn snavel heel snel tegen bomen kan tikken en dan hele gaten maakt in de stam. Ik vind de specht mooi maar hij wil nooit op de foto, nee, de specht is een beetje verlegen en die vliegt ook altijd weer snel weg als ie me ziet en dat vind ik jammer want ik wil hem zo graag beter bekijken.

merelEn deze zijn er ook veel in onze tuin, dat is een merel. Ja, en deze zwarte dat is een mannetjes merel, een merel vrouwtje is niet zwart maar bruin, wist je dat? Ja, da’s wel vaker bij vogels hè, dat het mannetje hele mooie kleuren heeft en het vrouwtje niet, ja dat is zo. Ik dacht eerst dat de bruine geen merel was maar in een boek zag ik dat het toch een merel was maar dan een mevrouw merel. Merels kunnen heel mooi zingen, ja, en dat vinden ze ook leuk volgens mij want ze doen het vaak en ook best lang achter mekaar.

We hebben nog wel meer vogels in de tuin maar ik weet niet precies hoe die heten nog, dat moet ik nog uitzoeken. Ik heb wel een filmpje gevonden dat je ook kan horen dat elke vogel anders zingt, een ander geluid heeft. Ja, dat filmpje staat hieronder.

Author

I'm a teacher, trainer, developer, hand puppetcoach and author of the book "The Handpuppet as an educational tool". I want to inspire you and help you to use a puppet in class. I'm sure the hand puppet makes a big difference in the life of a child, but also in your life. I hope you're gonna enjoy that just as much as I am.

Comments are closed.