JaNee heeft met Spillie overlegd zei ze, hij had niet gelijk begrepen wat ‘woonwensen’ zijn maar toen JaNee hem had uitgelegd dat hij vooral moest vertellen hoe zijn droomhuis er uit zag, wat hij allemaal in dat huis wilde hebben, hoeveel verdiepingen het moest krijgen en waar hij welke kamer wilde, snapte hij het. JaNee had er zelf al even over nagedacht en was met een tekening gekomen van het huis wat zij dacht dat Spillie wilde hebben, deze:

“Hij vond dit wel een mooie tekening maar het is niet het huis wat hij wil” zei JaNee. “Nee, hij vond het een beetje te kabouterig zei hij, het leek veels te veel op een paddenstoel en hij wil liever niet in een paddenstoel wonen want iedereen denkt altijd al dat kabouters in paddenstoelen wonen dus hij wil wat anders, hij zegt dat hij een hippe kabouter is, eentje die niet altijd doet wat andere kabouters doen, nee, hij hoeft er ook niet persé bij te horen zegt ie, bij de kabouters want kabouters zijn altijd maar druk hè, ja, die zijn de hele dag klusjes aan het doen, de boel aan het opruimen enzo en daar heeft hij niet zo’n zin meer in, nee, hij wil ook wel een keertje een dagje vrij en dan in een hangmat gaan luieren, dat lijkt hem wel wat.” Weet hij dan wat een hangmat is? wilde ik weten. “Nee, hij heb er nog nooit ingelegen hè maar ik heb hem wel gezegd van onze hangmat en dat ik daar wel eens in ga liggen om samen met Mees naar de wolken en de sterren te kijken enzo en dat we dan over vanalles fantaseren en verhalen vertellen aan mekaar en dan heel veel lol hebben dus hij wil nu ook een hangmat en hij wil die hangmat ook in zijn huis hebben.”

“Hij heb me verteld wat hij allemaal wil; hij wil een huis met een zolder, ja, die heb ie nog nooit gehad hè een zolder en Spillie vindt het ook leuk om dingetjes te verzamelen hè, net als ik en dan is het handig als hij een zolder heeft want dan kan ie daar al zijn verzameldingen neerleggen en daar ging hij dan ook een tent bouwen op de zolder want dan kon ik bij hem thuis in de tent komen spelen ook. Ja, dat wil ie dus, hij wil een zolder maar ook een kamer waar je met een trapje naar toe moet. Niet eentje die gelijk al bij de vloer is, waar je gelijk buiten staat als je de deur open doet, zoals wij hebben. Dat wil ie niet, hij wil graag met een trapje naar boven kunnen?” Ja, ho even, hoe moet dat dan met mevrouw Spillie? Die heeft toch een gebroken pootje nu? “Ja, daar moeten we dan nog wel even iets op verzinnen maar dat beentje wordt ook wel weer een keertje beter hè en dan kan zij ook gewoon het trapje op toch? O ja, ik heb hem nog wel even gevraagd naar mevrouw Spillie of die ook een naam heb en dat is zo, ze heet Petronella maar als ze je heel aardig vindt dan mag je haar ook gewoon Nel noemen. Ik ken haar nog niet dus ik moet nu nog Petronella zeggen maar Spillie noemt haar dus Nel en denkt dat ik ook wel snel Nel mag zeggen maar ik heb haar nog niet gezien dus dat weet ik nog niet.”

“En hij wil eigenlijk dat zijn huis op palen staat, ja, anders kun je ook niet met een trapje naar boven hè, nee, hij wil graag een huis op palen en dan kan hij tussen die palen zijn hangmat ophangen, of zijn auto neerzetten of stoeltjes dat hij ook buiten kan zitten als het regent enzo. Hij heb nu geen auto hè, nee, heeft ie niet maar die wil hij wel graag dus hij vroeg of dat ook een ‘woonwens’ was maar dat is geen woonwens toch? Of wel?” Nee, een auto is geen woonwens behalve wanneer Spillie liever in een auto wil wonen, dan wordt de auto eigenlijk zijn huis. Maar nu zoeken naar een nieuw huis voor Spillie lijkt me eigenlijk wel genoeg toch? Of heb je hem ook beloofd dat hij er nog een heleboel bij krijgt omdat jij graag wilt dat hij hier komt wonen? “Nee, dat heb ik niet gezegd hè, of nou…..wel een beetje denk ik. Ik heb gezegd dat wij hem een nieuw huis gaan geven en dat we daar ook allemaal mooie meubeltjes in gaan zetten, een tafel, en stoeltjes, en een kast, en een televisie, een bed natuurlijk ook en gordijntjes voor de ramen, en de hangmat natuurlijk. Ik heb gezegd dat wij hem net zo’n huis gaan geven als dat wij krijgen, dat je alleen maar de deur op moet doen en dat alles dan verder klaar is, is wel goed toch?”

Ja ho, wacht nou even, in ons nieuwe huis staan helemaal geen meubeltjes als we de deur open doen, die moeten we er zelf inzetten, de hangmat en de gordijnen moet we zelf ook meenemen, net als de televisie, die krijgen we er echt niet zomaar bij hè. “O nee? Dat wist ik niet maar ik heb tegen Spillie gezegd dat hij dat wel allemaal krijgt, dat kunnen we toch wel gewoon doen, kaboutermeubels zijn maar klein hè, dat is niet veel gesjouw voor jou, die maken we dan samen en dan sjouw jij ze er in, dat kan toch goed? Ik heb alleen niet beloofd dat hij een auto krijgt ook, heb alleen gezegd dat ik dat aan jou moest vragen eerst omdat ik niet wist of een auto ook woonwens was maar dat jij het wel goed zou vinden als het een woonwens is omdat het nu natuurlijk wel heel fijn is als hij een auto heeft, ja, met dat gebroken beentje van Petronella enzo, da’s een gedoe dan hè als je dan moet lopen op krukken, dat gaat helemaal niet snel. Moet je maar even over nadenken anders, goed? Ik heb nu dus een tekening gemaakt hoe ik denk dat Spillie zijn nieuwe huis wil hebben, kijk maar, ik denk dat ie zoiets bedoeld:”

Ok, naar zoiets moet ik dus gaan zoeken, een huis op palen met een trapje naar boven en een zolder. Ik doe mijn best……..kennelijk is JaNee tot heel veel bereid om Spillie onze tuin in te lokken dus ik hoop dat ik iets vind wat hem bevalt…..