Moet je kijken, ik doe een spel, ja, ik moest even wachten want we gaan zometeen weg en toen heb ik een spel gepakt uit de kast. Ja, een spel met kaartjes, ‘t is een kwartet eigenlijk, ken je dat?

Dit is een kwartet met letters en die ken ik nog niet allemaal maar er staan ook plaatjes en kleuren bij dus ik zoek gewoon kaartjes met dezelfde kleur. Ja, ik zoek alle kaartjes met bruin bij elkaar, en alle kaartjes met blauw, en met geel, en met groen, en met oranje, en met rood. Snap je?

En dan ga ik daar naar kijken, ja, naar de plaatjes die op de kaartjes staan. En één van de woorden die op het kaartje staan, die hoort bij dat plaatje. Kijk hier heb ik een kaartje:

Op het plaatje is een wolk denk ik, of niet? Denk jij dat het wat anders is? Ik denk dat het een wolk is dus en op het kaartje staat ook wolk, ja, als woord staat het er, met letters, zie je dat? En 1 letter van het woordje wolk is bruin, zie je dat? De letter aan het begin, de eerste letter dus. Ja, en in wolk hoor ik een wuh aan het begin dus dan denk ik dat de bruine letter in het midden een wuh is. Toch?

En dan pak ik de andere kaartjes met bruin en dan ga ik kijken of ik bij die plaatjes ook een wuh hoor als eerste in het woord. Bij wip hoor ik die, bij wiel hoor ik die en bij weg ook dus dan moet de bruine letter echt wel een wuh zijn hè, ja, wat zou het anders moeten zijn?

En dat doe ik dan met alle kaartjes en dan weet ik daarna weer wat meer letters. Ja, zo doe ik dat, zo oefen ik met letters. Ik vind letters wel leuk, ja, want als ik letters weet dan kan ik ook zelf woordjes gaan schrijven, en dat wil ik wel natuurlijk. Ja, schrijven wil ik wel en zelf lezen wil ik ook want dan kan ik alles lezen wat ik wil, ja, dan kan ik zelf lezen over alle vragen die ik heb, ja, dan kan ik lezen hoe het zit, dan kan ik zelf antwoorden vinden en dan kan ik zelf ook boeken lezen, dat wil ik wel, dan hoeft Helen me niet meer altijd voor te lezen. Dat vind ik ook leuk hoor, voorlezen maar zelf lezen lijkt me nog fijner want nu vergeet ik wel eens waar een boek ook alweer over ging en dan ga ik het zelf verzinnen maar dan weet ik niet meer of het ook echt zo ging in het boek. nee. dan moet Helen het nog een keertje voorlezen en dan ging het boek soms wel heel anders dan wat ik zelf bedacht had. Ja, soms vind ik mijn eigen verhaal wel beter, ken je dat? Dat je iets heel goed verzonnen heb? Ja, dat heb ik ook, ik kan heel goed verzinnen.

Maar als ik zelf kan lezen dan hoef ik niks meer te verzinnen en als ik toch zin heb om te verzinnen dan kan ik gewoon mijn eigen verhalen gaan schrijven, dat zou helemaal leuk zijn. Dus daarom vind ik letters leuk en daarom wil ik ze graag allemaal leren. Ken je dat?

Author

I'm JaNee and I'm Helen's puppet. I assist her, give examples and am the embodiment of her vision of working with a hand puppet as a tool. I'm curious, stubborn, fond of books, full of plans and regularly I make a mistake of judgement of my ability. But yeah, pretty human right?

Comments are closed.