“Wat mag ik doen?” vroeg JaNee. Eens kijken, wat moet er allemaal gebeuren?

  • er moet zand gegraven worden
  • de regenton moet doormidden gezaagd worden
  • er moeten nog meer plantjes in potjes gezet worden
  • al dat rotte hout moet uit de tuin weg
  • een aantal bomen en struiken moet worden gesnoeid
  • een…

“Snoeien? Wat is dat?” wilde JaNee weten. Snoeien is dat je stukken van een plant of boom of struik weghaalt omdat die dood zijn of omdat de plant anders te groot wordt of omdat hij anders alle kanten op gaat groeien of omdat hij gesnoeid moet worden omdat er anders geen of weinig nieuwe bloemen aan komen. Dan ga je dus snoeien en dat kan met een schaar, een speciale schaar, de snoeischaar of met een zaag die speciaal voor snoeien is gemaakt. De snoeischaar gebruik je als de takken niet zo dik zijn en je die af kunt knippen, de zaag gebruik je als takken te dik of te hard zijn om te knippen, dan moet je zagen.

“Wat moet er gesnoeid dan?” Nou, de den moet gesnoeid, daar zitten allemaal dooie takken aan met scherpe punten, de eik moet gesnoeid worden want de onderste takken zijn te groot en te zwaar geworden en daar kunnen we bijna niet meer onderdoor lopen, jij wel maar ik niet in ieder geval, de struiken aan de zijkant moeten worden gesnoeid want die hebben ook veel dode takken, daar staan ook struiken tussen die teveel takken hebben en dan groeit de struik ook niet goed dus die moeten ook gesnoeid worden en een aantal planten moet gesnoeid worden want anders hebben we volgend jaar weinig bloemen en we willen natuurlijk véél bloemen. Maar die planten laten we nog even met rust, die snoeien we pas als ze zijn uitgebloeid, als er geen nieuwe bloemen meer aan komen en de bloemen van dit jaar helemaal bruin geworden zijn. Nu wilde ik eigenlijk de den snoeien.

“Mag ik dat doen?” vroeg JaNee. Denk je dat je dat kunt? Met de zaag? “Ja, ik wil dat wel proberen, als het niet lukt dan kun jij het toch doen? Die takken beneden kan ik wel denk ik. ”  Nou goed, probeer maar. Ik liet haar zien hoe ze de zaag moest gebruiken, dat ze niet op het gele knopje moest drukken als ze aan het zagen was,  er ook voor moest zorgen dat de tandjes van de zaag altijd onder zitten en tijdens het zagen alleen aan het zagen moest denken, niet met andere dingen bezig moest zijn en goed moest opletten want een zaag is natuurlijk scherp en daar kun je jezelf pijn mee doen als je niet goed oplet. “Nou, dat lukt wel, ik denk alleen aan het zagen en ik kijk alleen naar de zaag goed? Ik kijk naar de zaag en ook naar de tak die ik aan het zagen ben, ik ga niet met je praten dan en je moet dan ook niks aan mij vragen goed?” Oké, afgesproken, probeer maar……

JaNee begon met de dunste takjes en merkte al snel dat het best goed lukte, dus daarna kwamen de iets dikkere takjes, daar moest ze iets langer op zagen maar ook die vielen daarna van de boom af en ze ging net zo lang door tot er geen takjes meer waren waar ze bij kon. “Zal ik een trapje pakken? Dan kan ik ook die andere doen?” Maar dat vond ik dan weer eng, staan te wiebelen op een trapje en dan ook nog zagen  vond ik niet zo’n goed idee dus ik heb haar opgetild zodat ze verder kon zagen, haar daarna op mijn schouders genomen zodat ze nog meer zagen kon en toen het nóg hoger moest zijn we gestopt. Of nou ja, toen is JaNee gestopt en heb ik zelf op een trapje staan wiebelen.

“Zo, deze is gedaan, welke moet nu?” De andere struiken die gesnoeid moesten worden waren allemaal te hoog voor JaNee dus ik stelde voor dat ze verder ging met de snoeischaar. “Ga maar bij alle plantjes die er staan langs en kijk maar of je dode takjes ziet, takjes waar niks meer aan groeit en als je die ziet, knip ze er dan maar af met de snoeischaar.

JaNee blijkt een goeie snoeier te zijn, ze kijkt goed en als ze niet zeker weet of een takje dood is laat ze het zitten. Na een uur lagen er overal dode takjes op de grond en die moeten dan natuurlijk ook worden opgeruimd. “Dat moet jij maar doen hoor, ik ben hartstikke moe van al dat gesnoei, ik heb al heel hard gewerkt hè?” Ja, dat is waar, ze heeft hard gewerkt maar het is toch wel opvallend dat ze pas moe werd toen er opgeruimd moest worden, daarvoor heb ik daar echt niks van gemerkt……herkenbaar?