Ik heb gezegd dat ik mee mag helpen met bouwen in het bos hè? Ja, ik heb al takken gezaagd en nu mag ik helpen met het zand. Ja, er is heel veel zand en dat moet weggeschept worden en daar mag ik mee helpen want scheppen kan ik goed hè……

Ik moet geel zand scheppen en als ik zwart zand zie dan moet ik stoppen met graven zei Helen.  Waarom dan? wilde ik weten en Helen zei dat er geel zand is in onze tuin en ook zwart zand, in zwart zand groeien plantjes en in geel zand niet. Waar ik moest graven komt bij het nieuwe huis gras en gras moet groeien, gras is een plantje en die heeft dus zwart zand nodig, in geel zand groeit gras niet. Ok, maar waarom hebben we dan ook geel zand? Ze zei dat we ook geel zand hebben omdat geel zand handig is als je niet wil dat er plantjes gaan groeien, als je tegels wilt leggen en een stoep enzo.

Maar wij willen toch alleen maar plantjes? zei ik maar zij zei dat we dat niet willen, we willen ook een beetje stoep want op een stoep kunnen we de hangmat neerzetten, en een tafel, en wat stoelen en een pad want anders moeten we door de planten heen om binnen te komen of over het gras en dat is wel fijn als het mooi weer is maar als het regent krijg je natte voeten van gras en wordt zand blubber en die blijft aan je schoenen plakken enzo, ja dan heb je binnen ook gelijk een boel zand want wij vergeten altijd om onze schoenen uit te doen als we naar binnen gaan, dat vergeten wij gewoon elke keer, ken je dat? En als we een beetje stoep voor de deur hebben en een pad van steen dan is het zand er al af als we bij de deur komen en hoeven we ook niet aan onze schoenen te denken, da’s wel slim hè? Ja, dus wij willen veel plantjes en ook gras maar ook wel stoep en onder de stoep komt dus geel zand anders gaan er plantjes tussen de tegels groeien.

Dus ik moet scheppen tot ik zwart zand zie. “t Is net of ik in de zandbak zit, ik zou misschien ook wel een zandkasteel kunnen bouwen van zand, dat is ook altijd van licht zand toch? Ik heb nog nooit een zandkasteel van zwart zand gezien, jij wel? Waarom eigenlijk niet? Ik moet dat straks aan Helen vragen, die weet dat misschien wel. Maar ik ga nu eerst verder scheppen want er ligt hier wel heel veel geel zand, ik heb al een grote kuil gegraven waar ik in kan staan, zie je dat? Net als op het strand, op het strand is ook alleen maar geel zand hè, ja, ik heb ook nog nooit een strand met zwart zand gezien en op het strand groeien ook geen plantjes, dat komt dus omdat er geel zand ligt denk ik maar waarom ligt daar dan alleen maar geel zand? Dat moet ik ook gaan vragen…..