Ik heb verteld over mijn plantjes hè, dat ik die heb en er zelf voor moet zorgen toch? Ja, en dat doe ik ook, nu ik zelf een gieter heb geef ik ze zelf water, elke dag wel, alleen niet als er regen is want dan krijgen ze al water zegt Helen, ja, dan hoeft het niet want regen is ook water hè. En elke zondag gaan we ze weer meten, ja, kijken of ze al een beetje gegroeid zijn. En nou heb ik ze weer gemeten, ja, nu hebben we ze drie keer gemeten en nu weet ik dus of de plantjes gegroeid zijn van het water. Ja, plantjes groeien van water en ook van licht, dat zegt Helen, dat plantjes ook licht nodig hebben want dan groeien ze nóg beter, is grappig hè, dat dat zo is?

En zij schrijft dan steeds op hoe groot de plantjes zijn en nu zei ze dat ze allemaal best goed gegroeid zijn al. Ja en dat komt natuurlijk omdat ik er goed voor zorg, dat moet wel. Maar hoeveel zijn ze dan al gegroeid vroeg ik want dat wil ik dan weten hè, jij toch ook? En toen zei ze dat die waar witte bloempjes aan komen al wel 11 cm gegroeid is. Is dat veel? Dat weet ik dus niet want ik weet niet wat een centimeter is, nee, hoe kan ik dat zien dan hè? En een andere was 2 cm gegroeid, 2 is niet zo veel als 11, dat weet ik wel en toen zei ze ook hoeveel de andere gegroeid waren maar toen wist ik het nog niet want hoe weet ik nou hoeveel dat is en hoeveel ze dan groter geworden zijn hè? En hoe kan het nou dat de ene 11 cm is gegroeid en de andere 2 cm, had ik die dan meer water moeten geven?

Helen zegt van niet, nee, die zegt dat ik het heel goed heb gedaan met het water geven maar dat het ene plantje gewoon sneller groeit dan de andere, ja en dat het best kan dat het ene plantje ineens niet meer zoveel groeit en het andere plantje ineens heel veel gaat groeien, dat dat kan, ja, wist jij dat? Ikke niet. Nee, en ze zei ook dat het ene plantje gewoon groter wordt dan het andere, ja, dat je hele grote plantjes hebt en ook veel kleinere plantjes, die worden gewoon niet groter, nee. Is net als bij honden, je hebt kleine honden, een teckel ofzo, da’s een kleine hond en die wordt gewoon niet zo groot en je hebt hele grote honden die veel groter zijn dan een teckel. Ja, da’s gewoon een ander soort hond zei ze. Snap je? Ik niet helemaal geloof ik maar toen zei ze dat de hond van onze buurvrouw, die kende ik toch wel? Dat die hond al heel lang klein was, ja, die werd gewoon niet groter en onze hond Sjuul die is veel groter maar die is ook gestopt met groeien, ja, zo groot als ie nu is, zo blijft ie, en dat komt doordat onze hond een ander soort is als de hond van de buurvrouw. O ja, nu denk ik wel dat ik het snap en dat is bij plantjes dus ook zo. Ze zijn alleen in het begin maar allemaal klein maar ze worden niet allemaal even groot dus.

Oké, maar nou weet ik nog steeds niet hoeveel 11 cm dan is en hoeveel mijn plantjes nou dan zijn gegroeid en toen wist Helen ook niet meer hoe ze dat uit moest leggen, toen zei ze ‘ik ga wel even staafjes voor je maken’. En wat zijn staafjes dan weer hè? En toen ging ze achter de computer zitten, ikke er naast, en toen typte ze in hoe groot mijn plantjes waren toen we ze gingen meten en de keer daarna en de keer daarna en toen drukte ze op een knop en toen zag ik ineens dit:

Dit zijn mijn plantjes hè, die ken je nog wel toch? En nou kun je zien dat ze zijn gegroeid. Ja, het blauwe staafje is van toen we ze voor het eerst gingen meten, en de rooie is van toen we ze de tweede keer gingen meten en de groene is van nu, zo groot zijn ze nu. Ja, en ze zijn allemaal gegroeid hè, de rooie bloempjes groeien niet zo snel maar de witte, de eerste witte, gaan wel snel ja en de blauwe gaat ook snel. En de gele die wou eerst niet groeien en nu ineens wel. Zie je dat? Die is nu ineens hoger hè, dat balkje.

Dat is grappig, zo kan ik het dus zien, ja, zo snap ik wel een beetje wat centimeters dan zijn. Volgende week maakt Helen weer nieuwe balkjes zei ze want dan kan ik weer zien hoe snel mijn plantjes groeien.