En nu ben ik dus weer thuis, ja, thuis in het bos want daar woon ik hè, ja. En toen ik thuiskwam ben ik eerst in onze tuin gaan kijken, ja, want de lente is al een beetje begonnen hè, ja, en dan krijgen de bomen weer blaadjes, die had ik al gezien, het zijn nog geen echte blaadjes maar je kan wel zien dat er blaadjes aan het groeien zijn, dat zijn nu knopjes aan de takken en die worden blaadjes. Ik heb al veel knopjes aan de bomen gezien en daar gaan allemaal blaadjes uitkomen. En ik heb ook knopjes gezien aan de struiken in onze tuin, ja, die krijgen ook weer blaadjes dus, als het zonnetje blijft hebben we vast al heel snel allemaal blaadjes in de tuin maar ik zag nog meer, ik zag ook al blaadjes uit de grond komen, sprietjes maar wel groen, dat gaan ook plantjes worden denk ik maar ik weet niet wat voor een plantjes dus dat moest ik even vragen. En toen zei Helen dat dat bloemetjes worden, ja, de bloemetjes die uit bolletjes groeien. En die bolletjes heb ik toen het herfst was in de grond mogen doen, ja, heb ik samen met Helen gedaan. We hadden er heel veel en ik mocht zeggen waar ik een bloemetje in de tuin wilde. En dat heb ik toen aangewezen en toen hebben we overal bolletjes in de grond gedaan. Ja, en ik wist helemaal niet wat voor bloemetjes dat dan waren want dat kun je niet zien als het bolletjes zijn hè, nee, die zien er allemaal hetzelfde uit bijna, dus hoe weet ik nou welk bloemetje waar komt dan hè? Nou, dat weet ik ook niet, ik heb maar wat gedaan toen. En die bolletjes in de grond doen ging zo, als op de foto, zie je dat? Je maakt een gaatje in de grond en daar doe je dan een bolletje in en dan doe je weer zand over het bolletje en dan verder niks. Nee, verder hoef je niks te doen, gewoon in de grond doen en dan wachten, heel lang.

Ik was het al weer helemaal vergeten van die bolletjes eigenlijk, ik heb heel lang gewacht en er kwam maar niks en toen dacht ik dat het mislukt was en toen ben ik het vergeten verder, ja, ken je dat? Dat je dan niet meer weet dat je dat heel lang geleden ook een keertje gedaan hebt en dat je moest wachten maar dat het wachten gewoon heel erg lang duurde, veel te lang, niet één keertje slapen ofzo, en ook niet twee keer maar heel veel keer en dat je er dan niet meer aan denkt? Ja, heb ik ook dus, gewoon vergeten die bolletjes.

Maar nu hebben we dus een paar steeltjes boven de grond en dat zijn de bolletjes, ja, daar gaan dus bloemetjes groeien, het is dus niet mislukt, het duurde gewoon nog veel langer dan ik gedacht had. Ja en nou weten we niet meer welk bloemetje we ook alweer waar neer gezet hebben dus nu moeten we afwachten hè, ja, welk bloemetje er uit welk plantje komt.

Maar toen werd ik ook nieuwsgierig hè, ja toen wilde ik ook weten hoe dat dan gaat met een bolletje, hoe daar dan een plantje uit kan groeien dus toen heb Helen mij een plaatje laten zien, kijk deze:

Dit is een bloembol aan de binnenkant, lijkt net op een ui hè en Helen zei dat een bloembol ook wel een beetje als een ui is. Ja, die heb ook van die dingen hè, van die laagjes en zij zei dat die laagjes rokken heten. Ja, niet zo eentje die je aan moet trekken, net als een broek maar de rokken van de bloembol en daar zit het eten voor het bolletje in, ja, daarom gaat het bolletje niet dood als het in de grond zit, het heb daar gewoon te eten hè. Wist ik niet maar dat is dus zo zei Helen en helemaal in het midden, in het kleine stukje dat op een holletje lijkt daar groeit een nieuw bloemetje en als het steeds warmer wordt gaat die groeien. En dan groeien er ook blaadjes met het bloemetje mee want anders is ie zo alleen boven de grond en met die blaadjes krijgt ie het ook minder snel koud, die zijn eigenlijk een soort jas voor het bloemetje dus. Ja en pas als het bloemetje met zonder jas naar buiten wil gaat het bloemetje verder groeien, zo gaat dat zegt Helen.

Maar onze bloemetjes durven nog niet met zonder jas, onze bloemetjes zitten nu nog helemaal in de blaadjes maar die komen wel snel naar boven nu. Ik ben benieuwd en kijk nu elke dag of ik al iets meer kan zien. Kijk, ik heb ook nog een tekening hoe het dan is als het bloemetje helemaal boven de grond is, dan kun je ook zien dat het bolletje er dan ook nog steeds is, ja, dat gaat niet weg en blijft gewoon aan het bloemetje vastzitten en als het bloemetje dan dood gaat dan komt  er volgend jaar weer een nieuw bloemetje uit, daar hoef je niks voor te doen, slim hè, zo’n bolletje?