Vandaag heb ik geschept, ja, gaten gemaakt voor de plantjes, ja, ik moest een gat maken en in dat gat heb ik een plantje gezet. Helemaal zelf, ja. En daarna moest ik grond om het plantje heen doen, het gat weer dichtmaken dus. En toen stond er een nieuw plantje in de tuin, een mooie groene die nog geen bloemetjes heeft.

En omdat het goed ging, mocht ik nog een plantje in de tuin zetten, weer een gat graven, plantje er voorzichtig inzetten, plantje beetje in het gat drukken, gat weer dichtmaken en de grond om het plantje aandrukken. En toen stond er nog een plantje, ook een groene. Maar dat was niet dezelfde groen, het was een andere groen, ja, er zijn meer groenen wist je dat? Ik had er nooit echt naar gekeken denk ik maar vandaag zag ik het ineens en toen ik naar de andere plantjes in de tuin keek, toen zag ik nog meer andere groenen. “Moet je kijken” zei ik “die zijn allemaal groen maar niet dezelfde groen, da’s grappig”. En toen bedacht ik dat ik een foto wilde maken van al die verschillende groenen dus dat heb ik gedaan, kijk maar:

Kun je ook gelijk zien dat niet alle blaadjes hetzelfde zijn, nee, die zijn ook anders en hebben dus ook een andere kleur, wel groen maar niet allemaal hetzelfde groen. Sommige zijn donkergroen en andere zijn weer lichtergroen en weer andere zijn lichtgroen of nóg lichter groen of groen wat op grijs lijkt maar toch groen is, of héél donker groen dat het bijna op zwart lijkt, die groen is er ook. Dus ik heb alle groen in de tuin aangewezen en Helen heeft er een foto van gemaakt, ja en die pasten niet allemaal in het plaatje hiernaast, we hebben nóg meer groenen, ja, dat is echt.

Zou dat ook zijn met geel, en blauw, en paars, en rood, en oranje, en bruin, en grijs, en roze, en wit, en zwart?  Ik denk het wel eigenlijk maar ik weet het niet zeker dus dat ga ik onderzoeken. Ja, daar ga ik ook foto’s van maken en dan weet ik het zeker. En als ik het weet dan vertel ik het natuurlijk weer tegen jou, dan weet jij het ook. Of wat ook kan dat jij het tegen mij vertelt als jij het al weet, dan kan natuurlijk ook, ja.

En toen we daarna in het bos gingen lopen toen zag ik het nog veel beter, maar toen wist ik het natuurlijk ook al hè, dat er meer groenen zijn, toen ik het wist zag ik het ineens overal. Da’s grappig hè?